Om två veckor måste kommunerna svara vad de tycker om sprututbyte för missbrukare. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Sörmland

Olika syn på sprututbyte i kommunerna

1:24 min

Eskilstuna och Nyköpings kommuner ställer på var sin sida i debatten om narkomaner ska få tillgång till rena sprutor på ett lagligt sätt. Landstingets förslag om ett sprututbytesprogram är ute på remiss i kommunerna.

Firat Nemrud (V) är vice ordförande i arbetsmarknad- och familjenämnden i Eskilstuna och han är en i nämnden som menar att det inte är läge för ett sprututbytesprogram i Eskilstuna.

– Vi har inte det läget i Eskilstuna nu, men vi vet inte hur det kommer att utvecklas i framtiden, säger han.

Firat Nemsrud är inte kritisk till ett sprututbytesprogram som sådant, men menar att det är viktigare att lägga resurser på att förebygga, så att inte ungdomar hamnar i ett missbruk. Han menar också att ett sprututbytesprogram skulle kunna ge fel signaler.

– Man kan ge signaler som att det är okej att droga. Jag tycker att det kanske är en signal till den personen att inte bearbeta sin sjukdom och att bli fast i detta (drogerna).

Fram till den första juni har kommunerna på sig att svara på om de vill delta i ett sörmländskt sprututbytesprogram. Anders Stengård (MP) är vice ordförande i socialnämnden i Nyköping och han tycker att förslaget är bra.

– Det är en otroligt utsatt grupp och alla kontaktytor som man kan få med sprutnarkomaner är bra. Man ska självklart försöka få dem att sluta, men så länge de håller på med sitt missbruk måste smittspridning minimeras så gott det går, säger Anders Stengård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista