1 av 5
Det är viktigt med fräscha tänder tycker de här killarna i Vagnhärad. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
2 av 5
Karies bland 19-åringar. Källa: Landstinget.
3 av 5
Andel kariesfria 19-åringar. Källa: Landstinget.
4 av 5
Antal hål i olika åldrar. Källa: Landstinget.
5 av 5
Andel kariesfria i olika åldrar. Källa: Landstinget.
Sörmland

Ungas tandhälsa bättre

1:56 min

Sörmländska ungdomar har allt bättre tänder. År 2007 hade en av fyra 19-åringarna aldrig haft någon karies. Förra året hade antalet kariesfria ökat till två av tre i samma åldersgrupp. Men ett par kommuner går mot den trenden.

Tandstatusen har blivit allt bättre hos de sörmländska ungdomarna. Men Vingåker och Trosa går emot trenden.  P4 Sörmland åkte till Vagnhärad för att prata med några ungdomar om vad bra tänder betyder för dem

– Det är fult om man har dåligt skick på tänderna. Man vill vara fräsch i munnen. Det händer nån gång att jag slarvar med tandborstningen, då känner jag mig ofräsch, säger 14-årige Noel Burman.

– Man känner sig skönare och ser säkrare ut om man har bra tänder. Jag har klarat mig helt från hål, och känner mig stolt, säger Filip Robertsson, också han 14 år.

– Det är klart att det är viktigt. Man vill hålla sig fräsch. Jag har haft ett hål, erkänner Fredrik Lexel.

De här killarna från Vagnhärad är säkert ganska typiska 14-åringar. Det är lunchrast och de är på väg från en butik där de köpt munkar och annat godis. Men flera av dem har trots det aldrig haft några hål i tänderna. Några har haft ett hål, någon ett par. Det visar på en tydlig trend där allt fler sörmländska ungdomar är helt kariesfria och aldrig haft ett hål när de fyller 19 och inte längre har fri tandvård.

Mellan 2007 och 2011 ökade andelen kariesfria 19-åringar från 24 procent till 32 procent. Då år 2007 hade den genomsnittlige sörmländske 19-åringen 3 hål, förra året var det nere i 2,4 hål.

Men två kommuner går mot trenden.  I Vingåker har andelen kariesfria 19-åringar minskat från 31 till 23 procent, och antalet hål hos den genomsnittlige 19-åringen har ökat.

Även i Trosa går det åt fel håll, trots att de socioekonomiska förutsättningarna med hög utbildningsnivå och höga inkomster borde tala för en allt bättre tandhälsa.

Christina Ekstrand som är klinikchef på Folktandvården i Trosa, säger att i Trosa behandlar Folktandvården en för länet låg andel ungdomar. Bara 75 procent av Trosas ungdomar är inskrivna i folktandvården. Och för de 19-åringar som gått i folktandvården i Trosa i minst två år, är tandstatusen då det gäller karies betydligt bättre än genomsnittet i Sörmland. Sen menar Christina Ekstrand att det kan finnas fällor i statistiken.

–  Om man jämför oss då med större städer så har inte vi så många 19-åringar. Och då kan det ju vara några få som inte är kariesfria, då förändrar ju det statistiken ganska snabbt, när de inte är så många, säger Christina Ekstrand.

Så få personer med många hål kan slå ganska hårt i en liten kommun som Trosa?

– Ja, säger Christina Ekstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista