Landstinget ska försöka få fler att följa hygienregler. Foto:Katarina Wahlström/Sveriges Radio
Sörmland

Hälften slarvar med hygienregler

1:28 min

Hälften av personalen i landstinget följer inte alla de klädregler och hygienrutiner som finns. Det visar vårens mätningar som landstinget har gjort bland nästan 600 personer. Det är färre betydligt färre än rikssnittet.

Reglerna säger att anställda ska sprita händer före och efter ett möte med en patient, att man ska ta bort ringar och klockor och ha rätt kläder på sig. Men endast hälften av personalen inom vården i Sörmland följer de regler och rutiner som finns kring hygien. Det visar en mätning som Landstinget Sörmland har gjort.

Så här kommenterar två patienter på Mälarsjukhuset i Eskilstuna siffrorna:

– Det är ju hemskt om de inte gör det. Är det bara 50 procent så måste det ju förbättras.

– När man är klar så går man ju bara och jag vet inte om de tvättar sig efteråt. De undersöker ju mig med händerna och inte har jag sett att de har tvättat sig. Det ska de ju göra annars smittar de ju från den ena till den andra.

Sjukhuspatienter som drabbas av infektioner är relativt få i Sörmland, men när det gäller hur vårdpersonalen följer klädregler och hygienrutiner finns det väldigt mycket att jobba med. Endast hälften av personalen följer de regler och rutiner som finns. Nu satsar Landstinget Sörmland på att förbättra det här och det nya målet för i år är att 80 procent av personalen ska följa regler och rutiner.

Svante Sjöstedt är chef för patientsäkerhetsenheten och en av de åtgärder dom nu ska vidta är att bland annat utföra stickprovskontroller själv en gång i månaden. Fram tills nu har stickprovskontroller gjorts två gånger om året.

– Då får man en månatlig möjlighet att förbättra de här resultaten och det tror vi är ett viktigt verktyg för att förbättra situationen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista