1 av 2
Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
2 av 2
Sophie Atkinson, forskare på SLU, Stefan Wistrand, handledare Säkert bondförnuft och Sanna Soleskog, mjölkbonde, argonom och kosignalrådgivare. Foto: Maria Iwerbo/Sveriges Radio.
Sörmland

Många bönder lever farligt

"Vi ska lära oss hur kor tänker"
15 min

Att arbeta med djur innebär stora risker och bönderna har ett av de farligaste jobben. I genomsnitt inträffar minst ett par dödsolyckor per år vid djurskötsel, enligt LRF som idag arrangerar en kursdag för att minska olycksrisken.

– Det här är en del av ett projekt för att ändra attityder inom lantbruket, säger Stefan Wistrand som är handledare för Säkert bondförnuft och arbetsmiljöutvecklare.

Under dagen ska lantbrukare bland annat få lära sig hur en ko tänker.

Sophie Atkinson från Australien är forskare vid SLU i Skara och läser ut djurens signaler och kommer att föreläsa under dagen.

– Det blir säkrare om man arbetar rätt med djuren. Då kan de vara lugna ändra till slakteriet, säger Sophie Atkinson.

En kampanj pågår till och med 2013 och i dag, 22 maj, bjuder Säkert Bondförnuft och Lantbrukarnas Riksförbund i Södermanland, Östergötland och Örebro län in till en kursdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".