Den stora kostnaden kan göra att få ansöker om alkolås. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
Sörmland

Få får alkolås efter rattfylleribrott

1:15 min

Få har hittills ansökt och ännu färre har fått körkort med alkolåsvillkor beviljat efter rattfylleribrott. Möjligheten att slippa bli av med körkortet mot att installera alkolås i bilen och få ett körkort villkorat med krav på alkolås i ett eller två år har finns sedan årsskiftet.

Bara sju har hittills fått det beviljat i Sörmland bland nästan 100 åtalade och kostnaden kan vara en avgörande faktor.

– Vi har uppskattat att det ligger runt 20 000 - 27 000 och för ett villkorstid och för 2 års villkorstid 27 000 – 40 000, säger Sofie Mååg, alkolåssamordnare på Transportstyrelsen.

Villkorstiden beror på hur stora riskerna för återfall bedöms vara för den som söker. Det är alltså inget hinder att ha missbruksproblem och alkoholberoende för att få det här beviljat av Transportstyrelsen. Det är snarare så att man uppmuntrar till det, efter den försöksverksamhet som bedrivits på området enligt Sofie Mååg.

– Det är lägre återfallsrisk. Dels i missbruk och beroende och dels i rattfylleri, för de personer som haft körkort med villkoret alkolås, berättar säger hon.

Tillhör man riskgruppen så får man två års prövotid med alkolås i bilen innan man kan ansöka om körkortstillstånd igen och då tillsammans med läkarintyg på att man är nykter och utan att ha försökt starta bilen alkoholpåverkad. För högriskgruppen är det alltså ganska dyrt, totalt upp emot 40 000 kronor alltså och det har fått en och annan att reagera, enligt Sofie Mååg.

– Det är en del som tycker att det kostar pengar, men vi har gjort det vi kan för att göra det billigare, säger Sofia Mååg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista