1 av 2
Utvecklinsgchef Christer Stenvinkel, Folktandvården Sörmland, tror att fluorsköljningen kan ligga bakom den goda tandhälsan bland ungdomar i Oxelösund. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
2 av 2
För 19-åriga Josefin Ljungdahl och lillasyster Mikaela Ljungdahl, i Oxelösund, är det viktigt med friska tänder. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
sörmland

Störst ökning av hålfria i Oxelösund

"Viktigt med bra tänder"
2:18 min

Sörmländska ungdomar har fått allt bättre tänder de senaste fem åren. Och ingenstans i länet har ungas tandhälsa förbättrats lika mycket som i Oxelösund.

För fem år sen låg kommunens ungdomar i botten då de som 19-åringar lämnade den fria tandvården. Nu ligger de på fjärde plats, en rejäl uppryckning, då det gäller andelen som aldrig haft något hål i någon tand.

--Det är ganska viktigt med bra tänder, säger Josefin Ljungdahl, 19 årig Oxelösundstjej.

--Dåliga tänder ger ett dåligt intryck och jag tänker på sådant i alla fall, tillägger hon.

Från att för fem år sen ha haft lägst andel 19-åringar i Sörmland, som aldrig haft några hål, 18 procent, har andelen kariesfria i Oxelösund nu nästan fördubblats till 34 procent. Även om Gnesta, som ligger i topp med 39 procent kariesfria 19-åringar förra året och Katrineholm och Flen har större andel kariesfria, är förbättringen av tandhälsan i Oxelösund i en klass för sig.

--När det gäller just Oxelösund så har man där under alla år behållit sin fluorsköljning i skolorna. Det tror jag har haft en effekt på det här. Sedan är det jättesvårt att uttala sig om hur stor den här effekten är. Anledningen till att man behöll det där var ju att man för tiotalet år sedan såg att tandhälsan var ganska dålig, säger Christer Stenvinkel, utvecklingschef på Folktandvården i Sörmland.

Oxelösundsbon Johan Holm är 23 år och har aldrig haft något hål.

--Det är väldigt viktigt för mig. Jag har varit väldigt noga med att borsta tänderna och så där så det har varit lugnt för mig.

--Jag borstar tänderna två gånger per dag och fluorsköljning på det, inte ofta, men det händer, säger han.

Tandstatusen bland länets 19-åringar överlag har blivit bättre de senaste fem åren med två undantag, Vingåker och Trosa. Christer Stenvinkel tror att den relativt stora försämringen av tandhälsan i Vingåker kan bero på många nyanlända ungdomar från andra kulturer, men då det gäller Trosa, med goda socioekonomiska förutsättningarna, som hög utbildningsnivå och höga inkomster, är det svårare att hitta en förklaring. Få19-åringar gör statistiken osäker, men det kan också finnas andra orsaker.

--Det man kan spekulera i och det vi får analysera närmare, det kan ju vara att det varit en stor inflyttning i det här området, säger Christer Stenvinkel, utvecklingschef på Folktandvården i Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".