Foto:Fredrik Sandberg/Scanpix.
sörmland

Kvinnliga poliser efter lönemässigt

Kvinnliga poliser i Sörmland har lägre lön jämfört med männens löner.
Det visar siffror från Statistiska centralbyrån.

Elin Danielsson, som är vice ordförande för Polisförbundet i Sörmland, säger att man arbetar aktivt med frågan kring löner och jämställdhet.

--Vi försöker göra saker hela tiden, vi sitter med ibland annat myndighetens jämställdhets- och mångfaldsgrupp och det vi tror på är att få ut information till chefer om hur landet ligger och att det här är något vi måste göra någonting åt, säger hon.

Elin Danielsson som är vice ordförande för Polisförbundet i Sörmland, säger att en av orsakerna till att kvinnliga poliser har längre lön än manliga beror på många olika saker. En orsak kan vara att diskussionen kring frågan leds på för hög nivå och den når aldrig ut till polisernas närmaste chefer som kan påverka lönerna, men så finns det andra orsaker också.

--Sedan har vi ju det att det har ju varit långt fler män inom polisen och är det fortfarande och klyftan har ju sänkts lite. Det här har ju också lett till att polisiära chefer, män pratar jag om nu, har ju haft en hög lön och sedan kliver de av sina chefspositioner och hamnar på andra upplag och har då kvar sin lön. Den gruppen är mycket större bland män än bland kvinnor, slutar Elin Danielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista