katrineholm

Chef svarar på kritiken mot Beroendecentrum

"Jag gör allt för att komma tillbaka"
1:56 min

RFHL, Riksförbundet för rättvisa, frigörelse, hälsa och likaberättigande och Metadonpatientföreningen riktar stark kritik mot Beroendecentrum i Katrineholm. I en rapport vittnar patienter om slarv med mediciner, godtyckligt bemötande och hot om utskrivning.

Mia är en av patienterna som drog igång arbetet med rapporten.

Innan hon skrevs in på Beroendecentrum i Katrineholm fick hon behandling på Eskilstuna Beroendecentrum och efter år av missbruk började hennes liv ordna upp sig.

Jag började plugga och det gick förvånansvärt bra, jag tyckte att det var jättekul. Jag ordnade med en undersköterskeutbildning och fick jobb, vi köpte hus och började leva ett Svenssonliv, berättar hon.

– Det gick ett par år och sen flyttade vi till Katrineholm. I och med flytten fortsatte jag min behandling på deras Beroendecentrum. Det gick jättebra första året sedan hände någonting, fortsätter hon.

Efter något år beslutade Beroendecentrum i Katrineholm att Mia inte fick hämta sina mediciner på Apoteket själv längre. Det innebar att hon var tvungen att gå från jobbet för att få sin dos.

Ett halvår senare bestämdes att medlet Subutex skulle bytas ut mot Suboxone. Det innehåller ämnet naloxon som ska förhindra injektionsmissbruk. Dessutom anses det inte läcka ut på samma sätt som Subutex. För Mia fungerade inte Subuxone alls.

– Det ger inte samma effekt, många tål den inte, du får en sådan klåda, huvudvärk och högt blodtryck, säger hon.

Mia klagar, men får inget gehör, hon får i stället veta att hon nu ska trappas ner fort för att sedan skrivas ut ur programmet.

– Det fanns ingen riktig anledning att kasta ut mig. Jag hade skött mig perfekt. Det blev kaos. Jag blev av med jobb, körkort, barnen blev omhändertagna... och sedan ut i missbruk igen, berättar Mia.

Mias historia är inte den enda. Socialstyrelsen uppger i rapporten att det från Beroendecentrum i Katrineholm kommit fler enskilda klagomål från patienter än från något annat team i Sverige.

I dag är Mia tillbaka i behandling på Eskilstuna Beroendecentrum och hon fortsätter kämpa.

– Jag vet vad vi hade. Vi var en lycklig familj. Jag gör allt för att släpa det här lasset tillbaka dit, säger Mia.

Inger Forsgren är ordförande i RFHL, Riksförbundet för rättvisa, frigörelse, hälsa och likabehandling, är mycket kritisk.

– Personer som varit i missbruk och vill ta sig ur ska väl få alla möjligheter att göra det på bästa sätt. Man ska alltså följa vad patienten vill i samråd med dem som jobbar där, men här är patienten totalt rättslös, säger hon.

En av de drabbade patienterna ringde RFHL, som tog tag i saken och gjorde ett antal fallrapporter och fick rätt i samtliga fall hos Socialstyrelsen. Ändå tvingas Inger Forsgren konstaterar.

--Inget har hänt.

P4 Sörmland har sökt dem som var ansvariga på Beroendecentrum i Katrineholm under den tid som Mia och flera andra drabbades, men har inte nått dem. 

Sven Nordlund, verksamhetschef för Beroendecentrum i dag, menar att situationen ser helt annorlunda ut nu.

Sedan 2010 jobbar de efter ett nytt vårdprogram, men han håller med om problemet med läkarbrist.

– Där har vi ett problem, säger Sven Nordlund. Generellt sett har vi haft svårt att rekrytera läkare till Beroendecentrum. Men sedan början av året så har vi ett samarbete med Beroendecentrum i Stockholm.

Har du mött någon kritik från patienter sedan du började?

– Några enstaka fall kanske. Det har varit lite diskussioner kring rutiner och annat. Men i de nya riktlinjerna så finns det beskrivet att om läkare och patient har olika åsikter i ett ärende, så kan man begära en överprövning. Det framgick inte så tydligt i tidigare program, säger Sven Nordlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".