Landstinget gör ett nytt försök att satsa på vindkraft. Foto: Tim Roske/Scanpix.
Sörmland

Nytt försök att satsa på vindkraft

Landstinget undersöker återigen om det är möjligt att investera i en egen vindkraftanläggning. Detta för att kunna investera i egen miljövänlig energiproduktion.

För tre år sedan utreddes frågan men dåvarande landstingsstyrelsen beslutade då att inte satsa på vindkraft utan istället satsa på att minska energianvändningen.

Nu föreslår landstingsstyrelsen att landstingsdirektören får i uppdrag att utreda de ekonomiska konsekvenserna av att landstinget äger, köper delar i, eller bygger egen vindkraftsanläggning.

– Naturligtvis är den sparade kilowatten den bästa. Men den energin vi ändå måste använda ska vara förnybar och ren. Sjukhusvårdens stora energibehov ger stora och svårbudgeterade kostnader när elen köps av elbolagen. Med egen el får vi koll på kostnaderna samtidigt som vi bidrar till en mer hållbar energiproduktion. Ett sätt att ta klimatansvar, säger Ylva G Karlsson (MP), folkhälso- och miljölandstingsråd.

– Vi gör redan i dag satsningar på alternativa energikällor bland annat genom det markvärmelager som anläggs på Nyköpings lasarett. Det här är ytterligare ett steg i det fortlöpande arbetet med energieffektivisering som pågår i Landstinget Sörmland, säger tillförordnade landstingsdirektören, Helena Söderquist.

Moderaterna är kritiska till förslaget och anser att det inte innebär några klimatvinster och att pengarna istället borde användas inom sjukvården.

– Vi gillar vindkraft och vi gillar landstinget, men kombinationen är inte bra . Landstingets skattepengar ska användas till produktion av sjukvård, inte elektricitet. Vi säger därför nej till att satsa 40 miljoner kronor av landstingets pengar på vindkraft, säger Magnus Leivik, moderaternas gruppledare i landstinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".