1 av 2
Marie-Louise Forslund-Mustaniemi är glad över att hennes parti, KD, nu för första gången ska vara med i Spring Pride i Eskilstuna. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio
2 av 2
Caroline Szyber, KD. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
sörmland

KD kommer ut i Spring Pride i helgen

1:52 min

Kristdemokraternas analys efter 2010 års val visade att hbtq-frågorna var ett sänke för partiet.  Men nu har partiet svängt och i helgen kommer de ut i samband med Spring Pride i Eskilstuna, där KD för första gången deltar.

– Nu har en helt enig distriktsstyrelse bestämt att vi ska ställa upp i år och det tycker jag är väldigt positivt, säger Marie-Louise Forslund Mustaniemi, som är partiets gruppledare i landstinget Sörmland.

Frågan är vad som ligger bakom omsvängningen. På den frågan svarar Marie-Louise Forslund-Mustaniemi:

– Det är en process som pågår i partiet och har gjort det några år. Och när nu Spring Pride finns i Eskilstuna så vill vi visa att vi vill delta.

Det som Marie-Louise Forslund-Mustaniemi kallar en process har varit en smärtsam väg för många i KD. Men eftervalsanalysen blev ett startskott.

I vintras gjorde partiet en helomvändning när det gäller tvångssteriliseringar vid könsbyte och i det familjepolitiska program som partiet tog så sent som nu i maj sägs att "familjer är olika" och nu kan inkluderas också, som det står i programmet, "så kallade regnbågsfamiljer".

Caroline Szyber, partiets rättspolitiska talesperson och riksdagsledamot med partiansvar för Sörmland, har varit drivande i de här frågorna och hon ser den här omsvängningen som nödvändig.

Man har litet svårt att svara på frågor som "Jaså du la din röst på Kristdemokraterna, de är ju emot homosexuella". Och när vi inte känner igen oss i den beskrivningen, då måste vi också jobba med de frågorna, säger Caroline Szyber.

Men hon tror det behövs mer för att tvätta bort stämpeln av hbtq-fientlighet, som många fortfarande ser hos partiet.

– Jag tror inte att det vi gjort räcker, utan jag tror att bland annat det som vi gör här, när vi är med här på Spring Pride i Eskilstuna, är en jätteviktig fråga, och att man är med på Pridefestivalen i Stockholm senare i sommar. Jag tror det handlar om möten mellan människor och att föra en dialog, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista