Nyköping

Man döms för sexövergrepp på barn

En man i 60 års åldern döms för grovt sexuellt utnyttjande av underårig och våldtäkt mot barn till tre års fängelse. Mannen döms för att ha förgripit sig på två underåriga flickor i flera år.

Flickorna var fosterhemsplacerade på grund av moderns alkoholproblem och den nu dömde mannen var bekant med mamman.

Han kom på besök och hade då alltid sprit med sig och när mamman sedan däckat i soffan, eller sängen, gav han sig på de båda flickorna, inte samtidigt utan var för sig.

Det han gjorde med dem jämställs av tingsrätten med samlag.

Det här skedde parallellt med att mannen i det fosterhem flickorna placerats i också utnyttjade dem sexuellt. Fosterpappan är redan dömd för det till sex års fängelse, en dom som fastställts i Svea hovrätt.

I den rättegången nekade flickorna vid frågor till att ha blivit utnyttjade av fler.

De nu aktuella övergreppen har framkommit senare när först en av dem började berättade för en socialsekreterare.

Tingsrätten ser problem i flickornas berättelser, som i brist på detaljrikedom inte tolkas som självupplevda, men rätten ser ingen anledning för flickorna att anklaga mannen utan anledning och väljer därför att tro dem.

Därför fälls mannen för brotten och ska betala 100 000 kronor var i skadestånd till flickorna plus 30 000 var för kränkning.

Mannen ska stanna i häkte tills domen träder i kraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista