Barn vill föräldrar med sämre ekonomi har ofta sämre tänder. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.
Sörmland

Ekonomi påverkar ungas tandhälsa

1:35 min

Det är stora geografiska skillnader i hur ungdomars tandhälsa ser ut i Sörmland.  Vissa områden i de större kommunerna är utpekade som riskområden där risken att drabbas av karies är betydligt större än i andra områden.

– Framförallt är det en övervägande del med människor med lite lägre utbildning och inkomster som bor i de här områdena. Det behöver inte vara miljonprogramområden alltid. Men det är väl det mest utmärkande om man tittar på de sociala faktorerna, säger Christer Stenvinkel, utvecklingschef Folktandvården i Sörmland.

I den undersökning som Christer Stenvinkel berättar om jämfördes landstingets egen statistik över ungdomars tandhälsa med fyra bakgrundsfaktorer som plockades fram av Statistiska Centralbyrån, SCB. Faktorerna var  utbildningsnivå, utländsk bakgrund, familjetyp samt disponibel inkomst, allt på postnummernivå.

I tre kommuner, Gnesta, Trosa, samt Vingåker hittades inga områden med förhöjd kariesrisk, men i övriga kommuner gick det att urskilja framför allt miljonprogramsområden där kariesrisken var större än i andra områden.

– Det finns ett antal samhällsfaktorer och individfaktorer som påverkar tandhälsan. Barn som har föräldrar som är födda i ett annat land har generellt sätt lite sämre tandhälsa. För ensamstående mammor med sämre ekonomi, där finns det också tendenser att barnen har sämre tandhälsa.

Kartläggningen gjordes år 2007 och ska nu uppdateras. Och enligt Christer Stenvinkel så kan man idag se resultat av de särskilda insatser som folktandvården satt in i riskområdena, som extra fluorsköljning i låg och mellanstadieklasser.

– En liten förbättring som säkert bidragit till en större medvetenhet, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista