1 av 2
Balkongen varifrån en man ramlade ner och dog. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Blommor och ljus nedanför den balkong där en man omkom efter att ha ramlat ner. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
Strängnäs

Säkerheten ses över efter dödsfall

5:13 min

Det kommunala Strängnäs bostadsbolag ser över balkongsäkerheten i sina fastigheter efter dödsolyckan i Åkers Styckebruk igår morse, då en man omkom och en kvinna skadades.

Dessutom ska bolaget av säkerhetsskäl se över alla andra balkonger i fastighetsbeståndet, även om det kanske inte är nödvändigt och även om omständigheterna kring dödsfallet är oklart. Det säger vd:n för bostadsbolaget, Lars Keyser.

– Jag har väldigt svårt att förstå hur det här har gått till, säger Lars Keyser.

Det var tidigt i går morse som en 52-årig man omkom sedan han ramlat ner från balkongen på tredje våningen tillsammans med en 40-årig kvinna, som skadades.

Den aktuella balkongen är infälld i fastigheten med ett stålräcke med flera gröna plåtar som är nitade och fastskruvade. En plåt lossnade av okänd anledning och mannen och kvinnan ramlade ner.

Marie Hammerin-Söderström, jurist på Hyresgästföreningen, säger att det inte har funnits indikationer om bristande underhåll av de aktuella fastigheterna.

Vd:n för bostadsbolaget, Lars Keyser, säger att balkongerna besiktigades förra året och att han är förvånad över det som hänt. Men nu ska bolaget se över balkongerna i det aktuella området i Åker och alla andra balkonger också, även om det inte kanske finns skäl till det överallt.

– Ja, vi kommer att göra det för att hyresgästerna ska känna sig trygga, så att vi är på den säkra sidan med god marginal.

Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Men ingen har delgivits misstanke om brott. Den 40-åriga kvinnan har hörts och i övrigt pågår utredningen. Polisen vill av utredningstekniska skäl inte berätta vad den hittills har kommit fram till i utredningen.

– Det finns misstanke om ett oaktsamhetsbrott, men vad i det består kan vi inte säga. Vi måste höra vittnen och kvinnan mer noggrant, säger polisens presstalesman, Fredrik Wallén.

Linnea Stener bor i samma trappuppgång som den man som omkom och hon hade idag Carl-Evert Ringdahl på besök.

– Balkongerna är inte så bra. Jag har lite plåt som är löst på min balkong. Jag har bott här i två år och det har varit så här hela tiden.

Har bostadsbolaget varit här och kontrollerat balkongen?

– Nej, inte den här.

Carl-Evert Ringdahl, som tidigare arbetade som byggnadssnickare, bland annat i Eskilstuna, säger att han inte kan bedöma balkongens hållfasthet, men säger att popnitar är väldigt sköra.

– Den här fastsättningsmetoden med popnit är väldigt sårbar. De är sköra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista