En romsk kvinna i länet fick inte behålla jobbet eftersom hon bar kjol. Foto: Sara Choghrich /Sveriges Radio
Sörmland

Diskriminerad fick stöd men inget jobb

6:37 min

En romsk kvinna i länet fick inte behålla jobbet eftersom hon bar kjol. Hon kände sig diskriminerad och med stöd av diskrimineringsombudsmannen fick hon senare 75 000 kronor i ersättning av företaget. Men något jobb har hon fortfarande inte fått.

Tanja som vi kallar henne eftersom hon vill vara anonym, funderar nu på hur hon kan hjälpa romska tjejer som har det tufft.

– Vi skulle vilja starta ett familjehem för romska flickor och det ska vara med kristen inriktning berättar Tanja.

Det var när Tania var i 13-årsåldern som hon började bära kjol, enligt den romska traditionen och av respekt för sina föräldrar. Och att inte bära den är för henne helt otänkbart. Hon gör en liknelse.

– Om jag skulle gå framför andra romer. Jag kan göra en jämförelse med att du skulle springa naken mitt genom stan framför alla människor, då skulle du skämmas. Så skulle det kännas för mig, berättar hon.

Men det är ingen stor kjol det handlar om, en lång smal svart kjol som täcker kroppen från midjan ner till fötterna.

– Jag har läst efteråt att folk kommenterade så dumt på Internet, att ”hon har ju på sig en stor kjol, det är klart att man inte kan jobba i butik med den”, det handlar bara om en lång vanlig svart kjol, säger hon.

Efter att ha gjort praktik på Nettobutiken under sommaren för några år sedan blev Tanja lovad att få hoppa in som timanställd vikarie i butiken. Men i samband med ett byte av chef, fick hon plötsligt veta att det inte var lämpligt att bära kjol på arbetsplatsen och att Nettos policy var att bära byxor på jobbet.

– Jag tycker att arbetsgivarna ska tänka att hon kan väl jobba fast hon har på sig kjol, det kommer ändå att gå. Som andra religioner om man har på sig sjal. När jag jobbade på Netto så frågade jag, ”skulle du be en muslimsk kvinna att ta av sig sin sjal. Hon sa att ”det är inte samma sak”, då frågade jag ”hur kan du veta det?” det är ju min kultur och jag vet själv vad man får och inte får göra, resonerar Tanja.

Tanja vände sig till diskrimineringsombudsmannen DO, som ansåg att företaget utsatt henne för etnisk diskriminering. DO erbjöd företaget att ingå en förlikning som slutade med att Tania fick en ersättning på 75 000 kronor.

Men Tanja var inte beredd på omvärldens reaktioner och har tagit väldigt illa vid sig av vad som skrivits på olika bloggar. Som att hycklande romer som inte vill arbeta finns det mängder av.

– Bara de hör ordet rom så dömer det ut mig direkt. Folk är så rasistiska det trodde jag aldrig, berättar Tanja.

I en lokaltidning gjorde företagets vd Jan Richter en jämförelse mellan att bära en långkjol i butiken med att öppet bära underbyxor och att det är fel att utnyttja sitt ursprung på det här sättet.

Och något nytt jobb i butik har hon inte fått.

– Jag har aldrig varit med om diskriminering så där. Men efter det där så känns det som att jag måste säga när jag ska söka jobb, att jag är rom är det okej eller att jag bär kjol.? Jag frågade när jag sökte jobb på Willys för någon månad sedan om jag måste ha arbetskläder. Då fick jag svaret att jag måste ha arbetskläder. Det känns ju som att jag är tvungen att säga det från början, berättar Tanja.

Och nu funderar hon på hur hon kan hjälpa romska flickor som har det svårt tillsammans med några vänner vill hon starta ett hem för de som inte klarar skolan och har rymt hemifrån.

– Om de drar iväg hemifrån utan utbildning och sedan har de kanske gjort ett felval av till exempel kille eller så. Då står de där. Det ända de kan göra är att vända sig till socialen eller kvinnojouren. Och vi vill at de ska komma till oss innan de ens tänker tanken att rymma hemifrån, säger Tanja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista