Länets största barnavårdcentral som ligger i Vårdcentralen City i Eskilstuna kommer nu att integreras med en ny familjecentral. Foto: Sara Choghrich /Sveriges Radio
eskilstuna

Landstinget öppnar familjecentral i city

1:37 min

Länets största barnavårdscentral, som finns i Vårdcentralen City i Eskilstuna, kommer nu att integreras med en ny familjecentral.

Tillsammans med Eskilstuna kommun anpassar Landstinget Sörmland i dag tomma lokaler på vårdcentralen på Kungsgatan för verksamheten där flera aktörer ska samarbeta för barn och familjers bästa. Idag finns det   tre familjecentraler i Eskilstuna

– Men det behövs en mer centralt placerad familjecentral, säger Irene Bävman Fjäll, verksamhetschef på Vårdcentralen City.

Man utökar familjernas sociala nätverk. Det blir en mötesplats för barn och föräldrar, menar hon.

Vårdcentralens barnavårdcentral (BVC) är länets största med nästan 1600 barn inskrivna. De lokaler som finns på vårdcentralen City anpassas så att nuvarande BVC integreras i familjecentralsaktiviteterna.

En familjecentral riktar sig till föräldrar och barn och innehåller vanligtvis mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst med inriktning mot förebyggande arbete. Även kyrkor kan finnas med i arbetet.

– Vi har barn och föräldrar som kommer till oss som behöver mer kontakter än bara barnavårdscentralen, så vi har redan nu kontakt med socialtjänst och förskolor. Det här gör att vi samlas på ett och samma ställe och det underlättar för den som arbetar och för barnens bästa. Vi kan ha en kommunikation med varandra, säger Irene Bävman Fjäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista