Anders Wahlborg, ombudsman på Handikappföreningarna, vill att fler ska kunna ta sig ut i naturen med hjälp av minimotorcyklar. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
sörmland

Handikappade vill satsa på fyrhjulingar

1:50 min

Guidade turer i den sörmländska naturen med eldrivna fyrhjulingar. Det kan bli verklighet redan nästa sommar, om Arvsfonden ställer sig bakom det projekt som Handikappföreningarna i Sörmland nu lanserar.

Anders Wahlborg är ombudsman på Handikappföreningarna och pappa till idén.

– Rullstolen jag sitter i är ju elektrisk och jag tar mig fram ganska bra i naturen med den, men nu finns det en alldeles ny innovation, en fyrhjuling, som du tar dig fram i naturen med. Jag skulle vilja köpa in tio stycken och erbjuda något som man kallar för zonguidning till vem som helst, alltså inte bara personer som har gångsvårigheter, utan alla.

– Det i stället för att åka ut till ett anpassat område, en snutt på 200-300 meter utan här kan du verkligen ta dig ut i naturen, säger han.

Det handlar alltså om små fyrhjulsdrivna minimotorcyklar med en elmotor på varje hjul.

Handikappföreningarna i Sörmland vill att Arvsfonden står för sex av de tio maskinerna för totalt närmare 470 000 kronor och finansiering av en naturguide på 370 000 kronor per år, i ett projekt för att göra det möjligt för personer med nedsatt rörelseförmåga och andra att få guidade turer utanför de anpassade slingor, som idag finns i en del kommuner.

Arvsfonden väntar nu på att Handikappföreningarna ska komma in med en ansökan. Tre kriterier är viktiga för att kunna få stöd. Dels ska det vara ett utvecklingsprojekt med något nyskapande, dels ska målgruppen var med och genomföra projektet, dels ska det finnas en plan för vad som händer när Arvsfonden efter normalt maximalt tre års stöd avslutar sin del.

– Det är väl en sådan grej, som ett projekt kan falla på. Det kanske kostar en massa pengar och sedan när Arvsfondens pengar är slut efter normalt sett tre år så dör det. Det blir ett tomtebloss för stunden, säger Hans Andersson, kanslichef på Arvsfondsdelegationen, som är den organisation som väljer ut lämpliga projekt, som fonden kan satsa pengar på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista