1 av 3
Volvo och Eskilstuna drabbades hårt av finanskrisen, men återhämtade sig snabbt, enligt en rapport. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriegs Radio
2 av 3
Håkan Wolgast från Grufman Reje Management. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
3 av 3
Viking Jonsson (S), ordförande i Regionförbundet och Jimmy Jansson (S), kommunsstyrelsens ordförande i Eskilstuna
Sörmland

Färre sysselsatta efter finanskrisen

9:56 min

Finanskrisen 2009 slog hårt mot sysselsättningen i framför allt Eskilstuna och Oxelösund och trots en stark återhämtning 2010 är antalet sysselsatta inte tillbaka på samma nivå som innan, visar en ny rapport.  

Finanskrisen slog till 2008 och året därefter gick 3500 jobb i länet förlorade inom bioteknik, verkstadsindustrin, stål- och metallbranschen och livsmedelsbranschen. Eskilstuna och Oxelösund drabbades hårdast. Näringslivet återhämtade sig snabbt, men antalet sysselsatta blev inte lika många som innan finanskrisen. 2010 var det 1500 fler företag, men drygt 2000 färre jobb.

Den återhämtning ekonomiskt som näringslivet gjorde i Eskilstuna berodde framförallt på att Volvos rullade bättre ekonomiskt. I Oxelösund utvecklades SSAB bättre och återhämtade sig starkt.

Sörmland har de senaste åren utvecklats allt mer till ett småföretagarlän, enligt rapporten.

– Sörmland håller mer och mer på att utvecklas till ett småföretagarlän, vilket kanske inte är så bra för framtiden. Man har satsat mycket på medelstora företag och där kanske man behöver satsa mer för att få dem att växa och bli större. Stora företag har konkurrensfördelar i sin storlek och kan skapa fler jobb än småföretag. Man behöver värna stora företag som Volvo, som skapar flera mindre företag i länet. Det är olyckligt i fall ett sådant företag krymper som de har gjort med ungefär 1000 anställda, men man får hoppas att de återanställer så småningom.

Samtidigt som medelstora företag med mellan 50 och 100 anställda har svårt med konkurrenskraften, generationsskiften, kapitalbrist och rätt kompetens, så är det just de och de större företagen som behöver växa menar Håkan Wolgast, som har sammanställt rapporten.

– Där har man varken råd att anställa en HR-chef eller en IT-chef och ofta har man en svag lönsamhet i den gruppen, men i Sörmland är det ganska bra och det beror på stöd från bland annat Regionförbundet. Bland företag med mellan 50 och 100 anställda har vi ett stort problem i Sverige. Det är som ett dike i Sveriges struktur.

Samtidigt som Eskilstuna förlorade många jobb under finanskrisen så har det skapats fler småföretag där och bortser man från Volvos roll så har näringslivet klarat sig relativt bra.

Rapporten som Regionförbundet har beställt av ett konsultföretag bygger på resultat- och balansräkningar från Bolagsverket och de företag som ingår, cirka 7000 företag 2010, är alla aktiebolag.

Jimmy Jansson, kommunsstyrelsens ordförande (S) i Eskilstuna, tror på ett starkt näringsliv i Eskilstuna framöver.

– Det absolut viktigaste är att företagen har tillgång till duktiga medarbetare, att vi har personer som utbildar sig och rustar sig väl för arbetsmarknaden.

Viking Jonsson, Regionförbundets ordförande, tycker att Sörmland måste få ut mer av närheten till Stockholm.

– Det behövs bättre infrastruktur, så att transporter och kollektivtrafik fungerar på ett bättre sätt. Här finns billigare markpriser, billigare lokaler och där företag kan känna att de är välkomna att flytta ut till oss.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista