Sjuksköterskestudenterna fick inte igenom sina lönekrav. Foto: Sara Choghrich /Sveriges Radio
Sörmland

Lönekrav gick inte igenom

1:05 min

Sjuksköterskestudenter i Sörmland fick inte igenom sina krav på minst 24 000 kronor i lön per månad. Många studenter har fått jobb, men lönen ligger långt ifrån kravet de hade.

-- Vi jobbar med barn och är ansvariga för liv, men det syns ju inte alls i lönekuvertet. Det är tråkigt, säger Viktoria Danielsson, en av de sjuksköterskestudenter vid Mälardalens högskola som är besviken.

Kraven på minst 24000 kronor i lön initierades av studenter i Umeå och under våren anslöt sig allt fler sjuksköterskestudenter till uppropet.

Studenterna vid Mälardalens högskola i Eskilstuna hakade på men har inte fått gehör för sina krav.

Behovet av sjuksköterskor i Sörmland är stort och av de 150 sjuksköterskestudenter som tar examen i Eskilstuna, Nyköping och Västerås har i stort sett alla fått jobb, men lönekravet på 24 000 kronor har inte gått igenom. 

Veronika Danielsson är en av de 150 sjuksköterskestudenter som tar examen i år. Hon har fått jobb på Mälarsjukhuset i Eskilstuna men fick inte den lön hon krävde.

– Även om det ska vara individuell lönesättning så har de en standard på att det ska vara 21400 i ingångslön. Jag vill ha erfarenhet av barn för att flytta till Stockholm sedan och höja lönen där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista