1 av 4
Åtalade före detta landstingspolitikern Jörgen Danielsson i en paus under rättegången i dag. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio
2 av 4
Jörgen Danielsson och försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja inför rättegången nu på morgonen. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
3 av 4
Per Thyrén intervjuar åklagare Jonas Strömberg. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio
4 av 4
Förhandlingen pågår i dag och i morgon fredag. Foto: Katarina Larsson/Svergies Radio
Arvodesaffären i landstinget

Rättegång om arvodesaffären

Danielsson menar att han följt gammal tradition
1:23 min

I dag hålls rättegång i Nyköpings tingsrätt mot den tidigare toppolitikern i landstinget Jörgen Danielsson (S) som är åtalad för trolöshet mot huvudman.

I arvodesaffären fick politiker arvoden på felaktiga grunder. Enligt åtalet som kom i mars betalade landstinget ut mer i arvode än vad landstingsfullmäktige hade beslutat om, omkring 1,5 miljoner, enligt åklagaren.

– Vi hoppas idag och i morgon kunna visa att Jörgen Danielsson haft rätt och att åklagaren gjort fel som väckt åtal. Åklagaren har inte riktigt tolkat det politiska spelet rätt. Han har gjort möjliga felaktiga bedömningar till straffrättsligt felaktiga bedömningar och där har han trampat fel. Om Danielsson har gjort fel har många andra gjort fel. Det är ett kollektivt ansvar, men inte straffrättsligt, säger advokat Henrik Olsson Lilja, som försvarar Jörgen Danielsson.

Rättegången innebär något av facit i den arvodesaffär som valåret 2010 kom att skaka landstinget och där Jörgen Danielsson bara någon timme efter det att P4 Sörmland lagt upp en bild på webben av ett dokument, som visade att han inte hade berättat hela sanningen, kallade till en presskonferens med anledning av P4 sörmlands uppgifter.

Mitt under brinnande valrörelse kom chockbeskedet - Jörgen Danielsson avgår som följd av de avslöjanden som P4 Sörmland och annan lokal media gjort, om fiffel med arvodena i landstinget Sörmland.

Droppen som tvingade honom att gå var P4 Sörmlands avslöjande med en bild på webben av ett dokument som svart på vitt visade att han slirat med sanningen, vilket han i en annan lydelse erkände under presskonferensen, men dessförinnan ihärdigt förnekat.

När han idag ställs inför rätta åtalad för trolöshet mot huvudman, så är den delen av arvodesaffären som då fick störst utrymme i media inte ens med som en punkt i åtalet.

Han var inte högst ansvarig och det är relativt lite pengar, 230 000 kronor,  som landstinget förlorat när Jörgen Danielsson, som oppositionsråd gjorde informella överenskommelser i strid mot fullmäktiges beslut, enligt den över 300 sidor tjocka förundersökningen.

Moraliskt kvarstår ansvar för att han själv kapade åt sig en större del av kakan på sina kollegors bekostnad, något han också beskylldes för av andra politiker.

Åtalet pekar istället ut en senare period när han som landstingsstyrelsens ordförande var högst ansvarig politiker.

Enligt åtalet beslutade landstingsfullmäktige att fyra landstingsråd från hösten 2008 skulle få arvoden. Men Danielsson ska, enligt åtalet, på eget bevåg i trots mot fullmäktige ha gett arvoden till sammanlagt sex politiker.

Landstinget har därmed förlorat en och en halv miljon kronor, vilket är grunden för åtalet där Jörgen Danielsson anklagas för att ha missbrukat sin ställning som politiker och skadat landstinget Sörmland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".