Moderaterna i landstinget är kritiska till att patienter får vänta för länge på vård. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Sörmland

Fler får vänta på vård

Moderaterna i landstinget är kritisk till att patienter får vänta för länge på vård jämfört med andra patienter i landet. Statistik från Sveriges Kommuner och Landsting visar att tillgängligheten till sjukvården i Sörmland har försämrats något på ett år.

Andelen patienter i Sörmland som får behandling inom två månader minskar något. Det gäller även de som gör sitt första besök inom två månader.

Östergötlands landsting kunde i april erbjuda 92 procent av sina medborgare besök på sjukhus inom två månader, men landstinget i Sörmland kunde erbjuda 66 procent. Snittet i landet är 79 procent.

Sörmlands landsting är bland de sämsta i landet på att ge patienter vård i tid.

– Den socialdemokratiskt ledda majoriteten tar inte problemen med långa vårdköer och bristande tillgänglighet på allvar och har inga lösningar, säger Magnus Leivik, Moderaternas gruppledare i landstinget. De prioriterar helt enkelt inte frågan och har följaktligen inga lösningar.

Magnus Leivik, gruppledare för Moderaterna säger att patienterna skulle kunna få tillbaka patientavgiften om de inte får vård i tid.

Den politiska majoriteten med Socialdemokraterna i spetsen har tidigare sagt att den arbetar med åtgärder för att förbättra tillgängligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".