1 av 5
Anders Nilsson tycker att projektet gjorde att han blev mer på hugget som fotograf. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5
Eskilstuna

Ställer ut 365:1 - en bild om dagen

4:44 min

En ny bild, varje dag, i ett helt år. Förra året. Det är vad pressfotografen Anders Nilsson i Eskilstuna tagit och nu ställer han ut i Stadsmuséet. Bilderna skiljer sig rejält från den pressfotografiska vardagen.

Anders Nilsson arbetar sedan många år som pressfotograf på Eskilstuna-Kuriren. Nu ville han göra något som omväxling till den pressfotografiska vardagslunken.

– Jag ville göra något helt eget där jag inte var styrd av det jag måste göra för jobbet, utan kunna ta något för egen skull, en vacker bild eller en rolig händelse, säger han.

De 365 bilderna föreställer nästan allt mellan himmel och jord. Många detaljer, skuggor, djur, växter, utsnitt ur verkligheten, få människor. Situationer han fångat i flykten.

--Jag har tagit väldigt mycket i mitt privata liv, som när jag varit ute i skogen. Jag hade alltid med mig kameran förra året och tog bilder på det som dök upp.

Det började med att han använde sig av en bilddelningssite på internet. Där var det också ett krav på att bilderna skulle ha ett engelskt namn. Därför har också alla 365 bilder ett eget namn. En del underfundiga, poetiska, andra har namn efter låttitlar. Och en har en titel tagen från Shakespeares Hamlet.

Anders Nilsson brukar ofta få frågan av andra vilken kamera de ska köpa. Hans råd är att köpa en kamera som du alltid kan ta med dig! Många av bilderna på utställningen har han tagit med enkel pocketkamera och inte med den proffsutrustning han använder i arbetet.

Utställningen, som har titeln 365:1 - ett år i bilder, öppnar nu på lördag på Stadsmuséet i Eskilstuna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista