1 av 4
Åtalade före detta landstingspolitikern Jörgen Danielsson i en paus under rättegången i dag. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio
2 av 4
Jörgen Danielsson och försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja inför rättegången på morgonen. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
3 av 4
Förhandlingen pågår i dag och i morgon fredag. Foto: Katarina Larsson/Svergies Radio
4 av 4
Per Thyrén intervjuar åklagare Jonas Strömberg. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio
Arvodesaffären i landstinget

Danielsson försvarade sig

1:59 min

Rättegången mot landstingsstyrelsens tidigare ordförande socialdemokraten Jörgen Danielsson inleddes idag. Danielsson hänvisade bland annat till att han fått ok från landstingsjuristen om de felaktiga arvodena.

Förmiddagen gick åt till åklagarens sakframställan men också förhör med Jörgen Danielsson. Under eftermiddagen förhördes bland andra åklagarens vittne landstingsjuristen Per Blomberg.

– Jag tyckte att han gav ett bra intryck, säger åklagare Jonas Strömberg.

På väldigt många frågor svarade han att han inte riktigt mindes hur saker och ting var. Hur viktigt var det vittnet för dig?

– Han har lite andra uppgifter att lämna än vad Jörgen Danielsson har gjort.

Under förhören med Jörgen Danielsson framställde den förre landstingspolitikern det som att han inte haft en aning om hur felaktiga rutinerna varit kring hur landstingsråden utsetts och hur arvodena fastställts.

För i efterhand har det konstaterats att det varit rejält fel och i efterhand har landstinget försökt rätta till.

Men Danielsson hänvisade å ena sidan till 80 år gamla traditioner, som han inte haft anledning att ifrågasätta, och att han när han frågat tjänstermannaledningen, bland andra juristen Per Blomberg och politikerkollegor, så har han fått svaret att allt var ok. Ingen har sagt emot.

Åklagaren menar att det beslut som landstingsfullmäktige tog i augusti 2008, att fyra namngivna landstingsråd skulle ha politikerarvode, är korrekt. Han menar att det var Danielssons ansvar, i och med att han skrivit under en ej diarieförd handling, att ytterligare arvoden motsvarande två heltidstjänster betalades ut fram till mars 2010.

Det motsvarande 1,5 miljon kronor och det var ett beslut som i efterhand har konstaterats vara fattat utan laglig grund, eftersom det inte var taget i landstingsfullmäktige.

Jörgen Danielsson hävdade att landstingsjuristen Per Blomberg ska ha sagt att det var ok att strunta i att ta beslutet i landstingsfullmäktige och att han därför har handlat i god tro.

Men vid förhören med Per Blomberg nekade han till det, men hade också stora minnesluckor. Frågan är om Per Blombergs minnesluckor påverkar hans trovärdighet i rättens ögon. Jonas Strömberg ser dem som mänskliga.

Danielssons advokat Henrik Olsson Lilja tycker att åtalet är dåligt underbyggt.

– Han har inte riktigt tolkat det politiska spelet rätt. Han har gjort möjliga felbedömningar till straffrättsligt felaktiga bedömningar och där har han trampat fel, menar Henrik Olsson Lilja.

     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista