Bilkö i samband med olycka. Andelen dödsolyckor med alkohol inblandat är minst i Sörmland. Foto: Scanpix.
Sörmland

Minst alkoholrelaterade dödsolyckor i Sörmland

I Sörmland var andelen alkoholrelaterade olyckor där en person omkom minst i landet under perioden 2005-2010. Det visar en undersökning som Trafikverket, polisen och trafiksäkerhetsorganisationen NTF har gjort.

42 personer dog i trafiken i Sörmland under de åren och i tio procent var alkohol inblandat. I landet var andelen 21 procent i genomsnitt.

I grannlänen var andelen större än i Sörmland. I Östergötland var andelen 25 procent, Västmanland elva procent och i  Örebro och Uppland 20.

90 procent av omkomna fordonsförare med alkohol i blodet är män generellt i landet, men undersökningen säger inget om skillnaden mellan män och kvinnor i Sörmland.

Närmare hälften av de omkomna var i åldern 18-34 år.

Flest omkomna återfinns i de tre storlänen, Västra Götaland, Skåne och Stockholm. Högst andel omkomna i alkoholrelaterade trafikolyckor, i relation till antalet totalt omkomna, finns däremot i Gotland, Jämtland, Dalarna och Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".