1 av 3
Advokat Henrik Olsson Lilja och Jörgen Danielsson vid rättegången under fredagen. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio
2 av 3
Hans Ekström, ordförande i Socialdemokraterna i Sörmland och riksdagsledamot för Sörmland, var ett av flera vittnen under dagen. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio
3 av 3
Thomas af Bjur (FP), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, vittnade idag i Nyköpings tingsrätt. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio
Arvodesaffären i landstinget

Åklagaren vill ha villkorlig dom

EXTRA: Jörgen Danielsson kommenterar rättegången
6:34 min

Åklagare Jonas Strömberg yrkade på villkorlig dom och samhällstjänst när rättegången mot Jörgen Danielsson, socialdemokratisk tidigare ordförande i landstingsstyrelsen, avslutades idag. Hör intervju med Danielsson här nedan.

När rättegången mot landstingsstyrelsens tidigare ordförande, socialdemokraten Jörgen Danielsson avslutades i Nyköpings tingsrätt idag, så menade åklagare Jonas Strömberg i sin slutplädering att alla villkor var uppfyllda för att Danielsson ska fällas för brottet trolöshet mot huvudman.

– Det har betalats ut arvoden i strid mot fullmäktiges beslut och därmed har en skada uppkommit, oavsett vad budgetarna har sagt eller inte, säger åklagare Jonas Strömberg. Man har alltså tagit pengar från landstingets kassa och lämnat ut till en annan person, utan att det finns ett beslut som gör detta rätt.

Hur ser du på frågan om uppsåt eller inte?

– Det är naturligtvis knepigare, säger Jonas Strömberg.

Den andra dagen i rättegången inleddes med inte mindre än sex vittnesförhör, bland dem tidigare landstingsdirektör Karin Welin, Hans Ekström, Socialdemokraternas ordförande i Sörmland och riksdagsledamot, samt flera av de inblandade landstingspolitikerna, bland dem landstingsstyrelsens ordförande socialdemokraten Åsa Kullgren. Alla vittnesmål instämde i att det varit svajiga rutiner kring hur landstingsråd tillsattes och hur arvoden beslutades.

Tillsammans har de slutit upp bakom Jörgen Danielsson och tyckt att det varit ok att ta besluten i slutna rum, utan att ta upp i fullmäktige och utan att diarieföra, vilket enligt åklagaren mer eller mindre har gjort det omöjligt för uppdragsgivarna, alltså väljarna, att  ha någon insyn. Inget av vittnena anser att Danielsson har haft något uppsåt.

Försvararen, advokat Henrik Olsson Lilja, menade i sin plädering att åklagaren vare sig kunnat visa att någon skada uppstått när de felaktiga utbetalningarna gjordes eller att Danielsson har haft något uppsåt, och att åklagaren inte borde ha blivit insläppt i rättssalen.

Åklagaren menade å sin sida att Danielssons motiv var makten, att hans uppsåt var att han ville styra landstinget och därför tog han genvägar, och därför valde han att ta besluten bakom för allmänheten stängda dörrar.

Det andra alternativet, som åklagare ser det, är att han med total likgiltighet för konsekvenserna gått emot kommunallagens bestämmelser.

Men eftersom Danielssons politikerkarriär kraschlandade i arvodeshärvan så yrkar Jonas Strömberg inte på fängelse, vilket han egentligen menar är det rätta straffvärdet för det han anser Danielsson gjort. Istället nöjer han sig med villkorlig dom och samhällstjänst.

– Jag tycker att försvarssidan, med min advokat Henrik Olsson Lilja, tillsammans med de vittnen som har funnits rakt igenom, har gett en klar och tydlig bild, som är totalt annorlunda mot den som åklagaren förmedlar, säger Jörgen Danielsson efter rättegången.

Du hoppas att det här ska kunna bli ett avslut nu?

– Jag både hoppas och tror att det är så, att man får fortsätta med sitt liv helt enkelt, säger Jörgen Danielsson.

Åklagaren menar att landstinget har lidit ekonomisk skada när Danielsson som högsta politiker ansvarat för att landstingsrådsarvoden för 1,5 miljoner betalats ut, utan att råden först utsetts av landstingsfullmäktige. Även arvodena skulle ha fastställts av landstingsfullmäktige, enligt lagen.

Jörgen Danielsson står åtalad för trolöshet mot huvudman sedan arvoden betalats ut på felaktiga grunder.

Dom kommer den 14 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".