Både Nyköpings lasarett och Mälarsjukhuset jobbar med lösningar för att täcka upp för bristen på sjuksköterskor i sommar. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.
Sörmland

Fortsatt svårt med sjuksköterskor

1:33 min

Landstinget verkar inte lyckas rekrytera tillräckligt många sjuksköterskor för att klara behovet i sommar. Det gäller framför allt på Nyköpings lasarett och Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Bristen på sjuksköterskor gör att landstinget tvingas organisera om för att den ordinarie personalen ska få ut sina sommarsemesterveckor, enligt personaladministratören Magnus Borg.

– Vi har redan föranstaltat att försöka slå ihop vissa verksamheter, så att man kan hjälpas åt på ett geografiskt närmare sätt, säger Magnus Borg. Vi har dessutom flyttat en del medarbetare, som kan tänka sig att byta arbetsplats, för att täta upp där vi mer behöver.

Han säger också att de jobbar med att försöka ta bort en del administrativa uppgifter från vården, för att underlätta.

Vid sidan av de här förändringarna förs det självklart också diskussioner med medarbetarna om exakt när de vill ha sin semester. Chefer frågar medarbetare om de kan tänkta sig flytta sin ledighet till en tidpunkt senare på sommaren då personalläget ser bättre ut. Men det finns också personal som själva erbjuder sig att flytta på sin semester.

Ett av problemen är att gruppen sjuksköterskor inom landstinget är relativt ung och många är hemma och tar hand om barn. Det gör att rekryteringsbehovet finns hela tiden och får en topp till sommaren. De nyutexaminerade sköterskorna räcker inte till, enligt Magnus Borg.

– Den stora orsaken till brist på sjuksköterskor i vår region är att Stockholmssjukhusen tappade en examinationsrätt för några år sedan och den börjar sakta komma tillbaka. Det var rätt många sjuksköterskor som varje år skulle komma ut där.

Han säger också att många av de Stockholmsbaserade ungdomarna har sökt sig till Mälardalen och Mälardalens högskola, men att de efter utbildningen flyttar hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista