Före detta landstingsrådet Jörgen Danielsson, går i väntan på dom och oviss framtid. Foto: Per Thyrén/ Sveriges Radio.
Arvodesaffären

Ingen mer politik för Danielsson

1:29 min

Socialdemokraten Jörgen Danielsson, som är åtalad för trolöshet mot huvudman efter den så kallade arvodesaffären sa efter rättegången igår att han inte tänker försöka bli politiker igen. Han pluggar på universitet och vill söka jobb som personalvetare när han är klar. Men det blir ingen politik.

--Jag har ingen större ambition att bli förtroendevald i någon politisk församling på någon nivå i vårt avlånga land.

Varför? 

– Alltså efter två år och uthängd i media i hundratals artiklar och nyhetsinslag på olika sätt och vis, familj som farit illa, respektive som inte mått så bra, och inte jag själv heller så klart. Då tror jag att man väljer att söka sig till en trygg och lugn hamn och inte bli uthängd hela tiden, säger Jörgen Danielsson.

Han hoppas på en friande dom och att rättegången ska vara slutet på det som kommit att kallas arvodeshärvan i landstinget Sörmland, så att han kan gå tillbaka till ett normalt liv igen. Han pluggar personalvetenskap på Örebro universitet, och ska sen söka jobb som personalvetare.

 Du känner dig helt enkelt bränd?

– Ja, bränd som politiker. Sen tror jag i och för sig att med den rapporteringen, jag menar att vara politiker bygger ju på ett förtroende. Och med den bild som målas upp av mig så tror jag att de blir svårt för mig att ta ett politiskt uppdrag i framtiden, säger han.

På en fråga om hur han kände det den där dagen när Sveriges Radio Sörmland publicerade en bild på ett mail som visade att han haft full insikt i turerna kring arvodeshärvan, vilket han i all media fram tills dess hade förnekat, säger han att det var jobbigt.

--Det var ingen höjdare. Det gick liksom inte att hantera det. Jag hamnade i ett snår, till viss del på grund av eget tillkortakommande, till viss del för att andra inte tog sitt ansvar.

Någon timme efter vår publicering kallade du till presskonferens och avgick - vad betydde vår publicering för ditt beslut?

– Ja det var som att om man häller upp ett glas vatten och så kommer den där sista droppen, så är det den som blir avgörande. Men när vattnet rinner över så är det den samlade mängden vatten som är avgörande.  Den hade betydelse, så klart, säger Jörgen Danielsson.

      

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista