Strängnäs

Vann mot länsstyrelsen om bullerstörning

En av 16 personer i Mariefred vann mot Länsstyrelsen i en strid om buller från transporter till och från Ärja bergtäkt utanför Strängnäs. Det framgår av en dom i Mark- och miljödomstolen.

De berörda har klagat på transporterna och Länsstyrelsen har efter klagomål pratat med företaget Svevia som anses ha gjort det det kan för att minska störningarna för de som bor längs den östra delen av väg 919.

Bullerplank har satts upp och transportföretagen har informeras och uppmanas att välja till- och frånfartsväg via Åkers Styckebruk. Företaget Svevia har också ansökt om hastighetssänkning på vägen för att minska bullret, om att få sätta upp skyltar för att styra trafiken, men samtliga dessa ansökningar har avslagits. Enligt Svevia är bergtäktens kunder fria fria att välja hur de vill transportera sitt inköpta material på allmän väg. Därutöver trafikeras väg 919 även av andra företag med sten- och grusmaterialtransporter.

Enligt Mark- och miljödomstolen är åtgärderna som länsstyrelsen gjort för minska olägenheterna inte tillräckliga och vill att Länsstyrelsen gör mer för att exempelvis styra trafiken så att den stör mindre, exempelvis genom avtal.

Länsstyrelsen anser att bolaget i stort har genomfört de åtgärder som kan krävas med hänsyn till det åtagande bolaget har gjort i samband med tillståndsprövningen.

Länsstyrelsen förutsätter att bolaget informera samtliga åkare och kunder om att transporter ska styras i riktning mot Åkers Styckebruk. Länsstyrelsen planerar att följa upp detta i den ordinarie tillsynen som ska göras av verksamheten vid bergtäkten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista