Tillsammans med flera länsstyrelser satsar nu EU pengar på att rädda målarmusslan. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio.
Sörmland

Miljösatsning för hotad mussla

1:06 min

Den tjockskaliga målarmusslan är den mest hotade musselarten i Sverige. Men i Sörmland finns den fridlysta musslan fortfarande i flera åar och vattendrag. Länssttyrelsen i Sörmland vill nu förbättra villkoren för den hotade musslan.

Det handlar om att renovera de vattendarg där musslan finns, och gå ut med information till lantbruket. Musslan hotas framför allt av näringsläckage från lantbruket som försvårar för musslan och dess värdfiskar som den är beroende av för sin fortplantning.

Det kan också bli aktuellt att flytta musslor tioll restaurerade åavsnitt.

 I projektet deltar som finsnaieras av pengar från EU, Naturvårdsverket deltar flera länsstyrelser och Karlstad universitet som också bidrar ekonomiskt. 

Ett hårt slag mot det sörmländska beståndet av tjockskalig målarmussla var den långvariga torrläggningen av Nyköpingsån vid Båvens utflöde vid Sibrokvarn år 2003, då beståndet av den fridlysta musslan där minskade från cirka 1000 individer till 34.

I Kilaåns avrinningsområde dit Vretaån hör beräknas det idag finnas 48 000 tjockskaliga målarmusslor. Men på många håll tros deras fortplantning inte längre fungera eftersom de värdfiskar de är beroende av försvunnit framför allt genom lantbrukets påverkan.

Anna-Stina Månsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista