Ronja Karlsson och Jenny från Kulturföreningen Bergatrollen vid odlingsbäddarna på Magasinets baksida. Foto: Sara Samuelsson/Sveriges Radio.
Sörmland

Lajv om livet efter kapitalismen - år 2027

2027, livet efter kapitalismen, ja det är namnet på ett stort rollspel, ett så kallat lajv, som ska spelas på tre platser i Sörmland i höst, med stöd från teatergruppen Teater K från Katrineholm. På Magasinet i Nyköping pågår förberedelserna för fullt.

Enligt Ronja Karlsson i kulturförenignen Bergatrollen, på Magasinet i Nyköping så handlar lajvet om vad som händer när oljan och andra viktiga resurser i konsumtionssamhället tar slut.

--Då kommer väl samhället som vi känner det idag att braka ihop, och vad kommer istället? Det här lite som ett experiment om hur det skulle kunna gå om det går, ganska bra, säger Ronja Karlsson.

Teater K som ligger bakom projektet har fastställt en tidslinje med olika händelser ute i den stora världen som inträffar som lajvdeltagarna måste förhålla sig till.

--Utopin som är målet är en ekologisk utopi, i samklang med miljön och med människor och vad de behöver och deras behov. Istället för ett konsumtionssamhälle produceras kanske en tredjedel av vad vi gör idag, man har istället mer fritid, man fokuserar istället på att dördjupa demokratin, och försöker hitta sätt att leva på med så lite destruktiv konflikt som möjligt, säger Morgan Jarl från Teater K.

Inbjudna att delta är folk från hela norden, berättar han. Men det är främst rollspelare och aktivister, alltså lajvare och ena sidan och folk intresserade av politik å den andra.

Teater K är partipolitiskt och religiöst oberoende och alla är välkomna att delta.

--Vi hoppas att vi med det här ska få upp ögonen lite för alternativen till det här destruktiva konsumtionssamhället vi lever i, säger Morgan Jarl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".