Sörmland

Brister i tillgänglighet för funktionsnedsatta

Det saknas mål om ökad tillgänglighet för funtionsnedsatta personer i Katrineholms kommuns översiktsplan, alltså den långsiktiga planeringen.

Den kritiken riktar det privata företaget Humana som granskat drygt 200 kommuner.

Däremot får Katrineholm beröm för att driva på privata aktörers arbete med ökad tillgänglighets i samhället.

I undersökningen där några kommuner i Sörmland finns med hamnar Katrineholm på 78:e plats, men har försämrat sitt resultat jämfört med förra året då kommunen låg på 54:e plats. Gnesta kommun har halkat ner från plats 114 till plats 152.

Strängnäs hamnar på 83:e plats, och har förbättrat sitt resultat från 114:e plats.

Eskilstuna kommun hamnar på plats 91, men deltog inte förra året.

Kommunerna har svarat på frågor om hur de praktiskt arbetar för att öka tillgängligheten på exempelvis skolor och idrottsanläggningar.

Det finns fortfarande finns många brister, trots att alla enkelt avhjälpa hinder skulle ha varit borttagna 2010.

Sex av tio kommuner uppger att de inte har mål om tillgänglighet i översiktsplanerna och över hälften av kommunerna erbjuder inte sommarjobb till unga med funktionsnedsättning.

När det gäller kultur är det endast var tionde kommun som uppger att de alltid ställer krav på tillgänglighet när de beviljar anslag. Men det finns också positiva tecken, nära sju av tio kommuner genomför insatser för att driva på privata aktörers tillgänglighetsarbete, enligt Humana.

Tillgänglighetsbarometern har tagits fram av företaget Humana med expertstöd från Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU, och i samråd med myndigheten Handisam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista