Sörmland

Dammrelaterade sjukdomar ska minskas

1:03 min

Arbetsmiljöverket har påbörjat ett flerårigt tillsynsprojekt inom byggbranschen i Sörmland och Östergötland för att minska hälsoriskerna med byggdamm. Något som kan ge sjukdomar som KOL och olika typer av cancer.

Ulla Sernelius är inspektör och yrkeshygientekniker vid Arbetsmiljöverket och hon är oroad över hur situationen ser ut i dag.

– Pratar man med byggnadsarbetare så tycker de flesta att byggdammet är ett stort problem, de exponeras för relativt höga halter av damm, säger Ulla Sernelius.

Hälsoriskerna med byggdamm är många menar arbetsmiljöverket. Utsätts man för kvartshaltigt damm kan man utveckla silikos, så kallad stendammslunga, och damm i allmänhet kan orsaka KOL, astma eller luftvägsbesvär i allmänhet.

Ett 60-tal byggföretag ska besökas och arbetsgivarna kommer att få redogöra för hur man i sin planering av olika bygguppdrag förebygger att arbetstagare utsätts för damm. Enligt Ulla Sernelius tar inte företagen dammproblemen på allvar i dag.

– Jag tror att det beror på att man är så van vid att ha det dammigt ute på byggen. Man tycker liksom att det hör till. Det är ett problem, men ett problem som man är van vid och därför har man inte vidtagit några speciella åtgärder. Det är hög tid att ändra på det tycker vi på Arbetsmiljöverket, säger hon.

Byggföretagen och anställda behöver mer kunskaper för att minska riskerna att andas in eller komma i kontakt med olika sorters damm som finns på byggarbetsplatserna, anser Arbetsmiljöverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista