Nyköping och Norrköping vill ha bättre kommunikationer. Foto: Sara Samuelsson/Sveriges Radio.
Nyköping

Ökat samarbete om kollektivtrafik

1:49 min

Samarbetet mellan Nyköping och Norrköping ska öka. Det vill de båda kommunerna, som idag skriver på en gemensam avsiktsförklaring om fördjupat samarbete. En viktig bit är att förbättra kollektivtrafiken.

– Vi är överens om att starkt driva infrastrukturkommunikationer och förbättra kommunikationer. Det tror jag är det viktigaste både för oss och för Norrköping. Det är väldigt många som pendlar mellan orterna och många som pendlar både från Norrköping och från Nyköping till Stockholm och där har vi ett gemensamt intresse. Med en gemensam röst blir vi starkare, säger Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande i Nyköping.

Förbättrad järnväg mellan Norrköping och Nyköping och även upp till Stockholm är en fråga som har diskuterats länge och där flera kommuner i både Sörmland och Östergötland trycker på politikerna på riksnivå, för att det ska bli ett politiskt beslut om att bygga den.

Förhoppningen är att Ostlänken ska finnas med i höstens infrastrukturproposition, men ännu finns inga beslut om sträckan, enligt Christer Backman, vd för bolaget Ostlänken, som ägs av bland annat kommunerna.

Men samarbetet mellan Nyköping och Norrköping handlar enligt Urban Granström också om flera andra områden, bland dem: ett bättre utbud av utbildningar, mer handel och fler turister.

– Vi har Bråviken i Norrköping och kusten från Nävekvarn och söderut i Nyköpings kommun. Där har vi inte alls jobbat ihop särskilt mycket över länsgränsen, men det finns en stor potential att göra mycket för turismens utveckling. Jag tror att vi måste bli bättre på att samarbeta och nu tar vi samarbetet över länsgränsen ett steg till, säger Urban Granström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista