- Det var inte länge se'n jag transporterade min egen döda far. Det kändes helt okey, konstaterar Leif Åbrink, vaktmästare på Nyköpings lasarett.
Serie: "Har vi tid med döden?"

Lång väntan på begravning

13 min

I Sverige tar det oftast 25 dagar innan en person som har avlidit begravs. Det är troligtvis längst tid i världen. Mycket längre än i Sydeuropeiska länder och även klart längre än i grannländer som Norge och Danmark. Hur kommer det sig att det har blivit så?

– Vi verkar inte ha tid, säger sjukhusvaktmästaren Leif Åbrink, som ansvarar bårhustransporterna på Nyköpings lasarett.

Han menar att folk verkar prioritera fotbollsturneringar och semestrar före begravningar.

Eftersom vi har haft så lång tid mellan dödsdag och begravning och utvecklingen snarare tycktes gå mot ännu längre tider beslutade riksdagspolitikerna i våras om en begränsning.

Från och med första maj får det ta högst en månad innan en avliden person begravs. Men även det är en lång tid, anser Dot Gade Kulovuori, till vardags flygplatschef på Skavsta.  Hon åkte hem till Danmark och begravde sin mamma i januari och det tog bara fem dagar att anordna begravningen.

– Det är inte att hedra våra döda när man väntar så länge som man gör i Sverige. Begravningen är dessutom ett avslut, därefter kan man ta tag i sin sorg, konstaterar hon.

En som har en annan uppfattning är Anders Rydberg som förlorade sin sambo Catharina i cancer i slutet av mars. Hon var en energisk person med stort kontaktnät och många vänner.

– Jag tycker att det sätt som vi har det på i Sverige bör fortsätta. Då kan folk planera och hinner till begravningen, säer Anders Rydberg.

Leif Åbrink ansvarar för bårhustransporterna på Nyköpings lasarett och han en annan syn på saken. Åtminstone vad gäller sin egen framtida bortgång.

– Jag skulle helst inte vilja ligga här i kylrummet i alla fall. Vill gärna bli begravd så fort som möjligt, säger han.

Har vi tid med döden?

Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Reporter Urban Hedqvist om vad som händer när vi går bort.

#text=5137048#

#text=5140761#

#text=5141289#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista