Ett eventuellt oljeutsläpp skulle passera över kommungränserna, men det saknas samordning mellan dem enligt Jonas Fejes. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Sörmland

Risk för kaos vid oljeutsläpp i Mälaren

"Det kan ju hända en oljeolycka imorgon"
1:47 min

Vid en olycka med oljeutsläpp på Mälaren kommer saneringsarbetet sannolikt att bli smått kaotiskt. Och det  på grund av nästan obefintliga rutiner för samordning och information mellan länsstyrelserna och kommunerna.

Den slutsatsen drar landets främsta expert på oljesanering, Jonas Fejes på IVL, Institutet för Miljöteknik, efter ett seminarium förra veckan i Västerås, där flera myndigheter och länsstyrelser och kommuner runt Mälaren deltog.

– Det innebär att om det skulle ske någonting idag och det passerar över kommun- och länsgränserna, vilket det kommer att göra, så kommer det bli väldigt kaotiskt, säger Jonas Fejes.

Mälaren är dricksvattentäkt för över två miljoner människor. Men samordningen över de fyra länsgränserna och mellan de 21 kommunerna, för snabba insatser vid ett större oljeutsläpp från fartyg är i dagsläget nästan obefintlig. Och den slutsatsen var det fler som drog vid seminariet i förra veckan.

– Inträffar det här i Västerås kommun så kanske inte ens Eskilstuna få veta det, berättar Lars Johansson som är handläggare för samhällsskydd och beredskap på länsstyrelsen i Sörmland

Och av kommunerna runt Mälaren så är det bara Västerås som i dagsläget kan presentera en fullvärdig oljeskyddsplan. Dessutom saknas en digital så kallad miljöatlas över de mest skyddsvärda områdena. Alltså de där insatserna måste sättas in först.

Margaretha Ericsson är handläggare när det gäller oljeskyddsberedskap på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och hon tycker att det är bråttom få till stånd en samordning.

– Det är klart att det är bråttom det kan ju hända en oljeolycka imorgon, eller om tio år. Vi vet ju inte när det händer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".