Foto: Daniel Ochoa de Olza/Scanpix
Vingåker

Vingåkerpräst prickad av Domkapitlet

1:02 min

Prästen Göran Hallberg som begravde en person som inte var medlem i Svenska kyrkan i Västra Vingåkers församling i våras, får en skriftlig erinran. Det har Domkapitlet beslutat. 

Det var församlingens kyrkoherde Sonya Wallentin som anmälde det inträffade till stiftet, med hänvisning till att det är ett brott mot de prästlöften, som ges i samband med prästvigningen, där man bland annat lovar att hålla sig till kyrkans ordning.

När man så leder en borgerlig jordfästning bryter man mot det.

– Jag beklagar att det har blivit så. Tråkigt, både för kyrkan, för mig och för de inblandade.

Enligt Domkapitlet kan det undantagsvis finnas skäl att låta en person som inte är kyrkotillhörig få en kyrklig begravning. Men att Göran Hallberg medvetet brutit mot det beslut som kyrkoherde Sonja Wallentin fattat gör att han nu straffas.

Skulle du kunna begrava någon, eller göra någonting sånt här igen; begrava någon som inte varit medlem?

– Det beror ju på själva situationen och omständigheterna. Som präst är jag ju till för att hjälpa och betjäna människor. Det är min uppgift, och den kvarstår ju.

Så du ångrar inte det du gjorde?

– Nej, det gör jag inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista