Mannen med bandage skadades när han fick en glasflaska i huvudet. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Upploppen i Eskilstuna 1 maj

"Fler poliser hade behövts"

2:45 min

Det borde har varit betydligt fler poliser redan från start vid demonstrationerna i Eskilstuna den första maj då det högerextrema Svenskarnas parti drabbade samman med motdemonstranter. Det visar polisen egen utredning om händelsen.

Polisen hade ett 80-tal poliser från början, men när det urartade kommenderades dubbelt så många in.

Polisen är självkritisk och menar att den trots noggrann planering stundtals hade väldigt svårt att behålla kontrollen över händelseutvecklingen då gatsten, flaskor och annat kastades från både Svenskarnas parti och motdemonstranter.

Polisen konstaterar att många poliser utsattes för stenkastning och andra tuffa påfrestningar i timtal. Trots svåra ordningsstörningar gjorde polisens insatser att skador på person och egendom kunde begränsas, enligt polisens utredning.

– Polisen har under vissa förutsättningar lagstöd att ingripa mot hela folksamlingar som är ordningsstörande eller utgör en omedelbar fara för den allmänna ordningen. Vid den här sortens åtgärder finns dock en risk för att enskilda individer som inte är ordningsstörande drabbas av polisens insatser, säger polisindendent Mikael Backman som var kommenderingschef den 1 maj i ett pressmeddelande.

Vad drar då polisen för slutsatser?

– En viktig lärdom vid polisens uppföljning av kommenderingen är att vi inför kommande liknande händelser tyvärr i högre grad måste räkna med hotbilder som har sin grund i social oro snarare än politiska uppfattningar. Vid oroligheterna den 1 maj anslöt sig upp till ett par hundra icke organiserade lokala ungdomar varav många tog tillfället i akt att utöva våld mot poliser och meningsmotståndare men också indirekt mot alla som vistades i centrala Eskilstuna.

Polisen har påbörjat ett samarbete med kommunen där den bland annat ska stärka relationerna med ungdomar.

– Benägenheten att använda allvarligt våld på detta sätt bland vissa ungdomar i Eskilstuna, liknande den problematik som visat sig även i övriga delar av landet, är oroväckande. Med anledning av händelsen är Polisen nu, i samverkan med kommunen, ute i skol- och fritidsmiljön för att påverka tryggheten och stärka relationen med ungdomar. Att kasta sten mot människor i folksamlingar är inte bara ett mycket allvarligt brott utan ett uttryck för ett farligt gränslöst beteende, som polis, föräldrar, socialtjänst och skola tillsammans har att hantera, menar Mikael Backman.

Upploppen den 1 maj har hittills resulterat i ett 30-tal polisanmälningar, bland annat skadegörelse, misshandel och våldsamma upplopp.

– Med hänsyn till en rad pågående förundersökningar om begångna brott offentliggör vi inte detaljer kring vad vi känner till om skeendet och händelseförloppet. Uppföljningsarbetet kommer dessutom att fortgå internt en tid som en del av vårt kontinuerliga taktiska utvecklings- och arbetsmiljöarbete, säger polisintendent Mikael Backman.

Ett tiotal personer har identifierats och är skäligen misstänkta för brott, men fler personer kommer att bli föremål för polisens utredningsarbete. Ett 50-tal förhör har hittills genomförts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista