1 av 2
De nya rutinerna på akutmottagningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna har inte gett önskat resultat, konstaterar Verksamhetschef Birgitta Kullengren. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio
2 av 2
Jonas Andersson, sjuksköterska och skyddsombud på akuten på Mälarsjukhuset. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Misslyckat försök inom vården

4:16 min

De nya rutinerna som akutmottagningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna började använda i mars har inte gett det resultat som landstinget hade hoppats på. Därför går man nu tillbaka till de gamla rutinerna.

De nya rutinerna som infördes gick ut på att patienten, istället för att anmäla sig i luckan där en sjuksköterska gör en snabb bedömning, skulle få en utförligare bedömning. Det för att bättre kunna avgöra vilken typ av vård som behövs.

Trots de nya rutinerna fick vissa patienter vänta längre än innan införandet. Väntetiden blev för några patienter över 1,5 timme innan någon över huvud taget gjorde en bedömning.

Dels beror det på bemanningssituationen då de egentligen skulle behöva vara fler, dels att personalbudgeten inte räcker till.

– Lokalerna visste vi var en nackdel för oss då inte de heller räcker till. Dessutom är lokalerna inte anpassade efter vårt arbetssätt. Det säger verksamhetschef Birgitta Kullengren.

Visste ni inte redan om det här? Ni visste hur mycket personal ni hade och hur lokalerna såg ut.

– Jo, men man måste ändå göra tester och pröva och se. Kan det falla väl ut, kan vi skruva ytterligare i det här arbetssättet. Vi driver ett förändringsarbete där vi måste pröva och utvärdera, säger Birgitta Kullengren.

Nu har man återgått till det gamla sättet och kommer fortsätta på den banan fram till efter sommaren. Efter det tar man nya tag.
Trots att man återgått till det gamla systemet är säkerheten inte fullständig.

– Vi måste hitta sätt att behålla den personal som finns och utveckla den för att komma på banan igen. 17 sjuksköterskor har slutat sedan januari, runt hälften av alla sjuksköterskor på akuten, och när många är nya så har de inte samma möjlighet att göra bedömningar, säger Jonas Andersson, sjuksköterska på akuten.

Det behövs mer personal, men budgeten räcker i dagsläget inte till fler anställningar. Det handlar om att anpassa sig till den situation som är.

Det är en ansträngd situation som råder.


– Varje dag har vi patienter i våra korridorer och det är allmänt trångt. Besökssiffror ökar hela tiden på akuten. Vi arbetar med att undersöka om en del av våra patienter kan omhändertas på andra ställen än akutsjukvården. Vi måste främst ta hand om de svårast sjuka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista