Biby gård utanför Eskilstuna, där konstsamlingen finns. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
sörmland

Bibysamlingen ska stanna i Sverige

1:45 min

Nationalmuséum i Stockholm avslår familjen Celsings ansökan om att få föra ut och sälja den världsunika samlingen av turkisk konst från 1700-talet på Biby gård utanför Eskilstuna.

Ett stort antal konstprofessorer och andra skrev häromdagen upprop på DN-debatt och krävde att samlingen skulle stanna i Sverige, bland dem landshövding Bo Könberg.

Bibysamlingen, som den också kallas, har funnits på gården sedan två bröder i ägarfamiljen samlade på sig konstverken när de arbetade som svenska sändebud i Konstantinopel på 1700-talet. Konstantinopel är nuvarande Istanbul

Sammanlagt rör det sig om drygt 100 målningar, akvareller och gravyrer med motiv från det osmanska riket. Målningarna är inte signerade, men samlingen anses genom sin storlek och sammanhang som världsunik.

Utöver landshövding Bo Könberg är det ett tiotal andra, konstprofessorer och Turkietexperter som nu senast undertecknat ett upprop.

Ansträngningarna för att få samlingen att stanna i landet har pågått länge. Såväl Riksantikvarieämbetet, som en statlig utredning för några år sedan, slog fast samlingens stora betydelse också i internationellt perspektiv.

Men i samband med arvsskiftet har nu ägarfamiljen begärt exporttillstånd för att kunna sälja konsten i London och det genom att en av dem bor i Storbritannien

Men nu säger alltså Nationalmuséet nej till exporttillstånd med motiveringen att den är av synnerligen stor betydelse för det nationella, alltså svenska, kulturarvet.

Men hur det går med det är oklart. Familjen hänvisar till sitt ombud Fred Wachtmeister i Stockholm och han vill inte ge någon kommentar - ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista