Safaa. Foto: Petra Levinsson/Sveriges Radio
Safaa Said Sulayman stortrivs som kock på Sundbyvägens förskola, där han fått ett så kallat kom-jobb. Men i juli tar anställningen slut. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio
eskilstuna

Tillfälliga jobb sparar på socialbidrag

"Jag ska hem och bli arbetslös"
1:52 min

Eskilstuna är en av de kommuner i landet som betalar ut mest försörjningsstöd per invånare. Men genom ett system med tillfälliga anställningar lyckas kommunen lämpa över en del av bördan på staten.

Trebarnspappan Safaa Said Sulayman jobbar som kock på Sundbyvägens förskola i Eskilstuna. Här bakar han bröd, lagar mat och diskar. Han har ett så kallat kom-jobb, en kommunal tillfällig anställning som Eskilstuna kommun erbjuder personer med försörjningsstöd.

– Det är jättebra här. Det är toppen. Och jag kan träna svenska med personalen, säger han.

Det här är det första jobbet Safaa Said Sulayman har haft sedan han kom till Sverige för fem år sedan. I sitt hemland hade han en egen mataffär, men i Sverige har han haft svårt att hitta jobb. Nu får han en lägstalön på 16 200 kronor.

– Jag trivs här. Men tio månader räcker inte. Jag vill jobba längre, säger Safaa Said Sulayman.

Tio månader är maxgränsen för hur länge en kom-jobbare kan vara anställd i Eskilstuna. En del anställs bara i sex månader, som är den lägstanivå som gäller för att man ska kunna få ut a-kassans grundbelopp.

När Safaa Said Sulayman skulle skriva på sitt anställningskontrakt berättade kommunens tjänstemän om fördelarna med att vara med i a-kassan - och gav honom en blankett för medlemskap.

– Min chef hjälpte mig att fylla i kontrakt för komjobbet. Sedan hjälpte han mig fylla i ansökan till a-kassan, samma dag, berättar Sulayman.

Försörjningsstödet bekostas av kommunen, medan a-kassan delfinansieras av staten. Genom systemet med tillfälliga anställningar kan därför en del av kostnaderna lämpas över på staten. Dessutom anställs i princip alla kom-jobbare i Eskilstuna med nystartsbidrag från Arbetsförmedlingen, vilket innebär att kommunen slipper halva lönekostnaden.

I kommunen finns just nu ett 80-tal kom-jobbare. En av de politiker som beslutade att införa kom-jobben för två år sen är Sarita Hotti (S), ordförande i Arbetsmarknads- och familjenämnden. Hon menar att huvudsyftet med anställningen är att ge deltagarna erfarenhet och referenser, men säger också att övergången till a-kassan gör skillnad för kommunen.

– Rent ekonomiskt gör det det, självklart. Men det har inte varit grunden till att vi fattat det här beslutet.

Men ser ni att det kan vara en sidovinst man kan göra?

– Absolut kan det vara det.

Sarita Hotti tycker det är fel att försörjningsstödet blivit en inkomst för långtidsarbetslösa. Hon menar att det främst ska vara ett stöd för personer som fått en tillfällig svacka, har sociala problem eller fastnat i ett missbruk.

I Sverige får fyra av tio försörjningsstöd just för att de är arbetslösa men inte uppfyller villkoren för att få a-kassa. Det konstaterade institutet IFAU, som forskar på arbetsmarknadspolitiska insatser, i en rapport förra året. I Eskilstuna räknar man med att andelen är ännu högre, sex av tio.

Men dragkampen mellan stat och kommun spelar mindre roll för Safaa Said Sulayman, som snart står utan jobb.

– Jag kommer bli arbetslös. Sitta hemma. Vad ska jag göra, titta på teve? Det är inte bra.

Han kommer få ett grundbelopp från a-kassan på omkring 5 000 kronor, men det räcker inte ens till familjens hyra. Försörjningsstödet får täcka upp för resten, vilket innebär att Safaa Said Sulayman hamnar i samma sits som innan han började jobba. För kommunen innebär det däremot ett lägre försörjningsstöd, med en rabatt på 5 000 kronor.

– Jag vill inte ha bidrag och inte a-kassa. Jag vill ha jobb, jobb, jobb, säger Safaa Said Sulayman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".