1 av 3
Elever protesterar mot att en familj ska utvisas. Foto: Clara Lowden/Sveriges Radio
2 av 3
Jasmine Lundblad och Dennis Pettersson protesterade idag.
3 av 3
Ove Hammarlind, operativ chef på förvaret i Flen. Foto. Clara Lowden/Sveriges Radio
Vingåker/Flen

Elevproteser mot utvisningsbeslut

1:22 min

Skolelever från Vingåker demonstrerade vid Migrationsverkets förvar i Flen idag. De protesterade mot att en familj ska utvisas till Irak. Det är klasskamrater till ett av familjens barn som startat protesterna bland annat genom en Facebookgrupp med över 2 200 medlemmar.

– Vi vill ha familjen kvar!

Det rådde en upprörd stämning utanför Migrationsverket idag när ett 50-tal elever från Vidåkersskolan demonstretade mot att en fyrabarnsfamilj i Vingåker fått ett utvisningsbesked.

På de handskrivna plakaten stod det ”Prioritera rätt", "I Sverige har de en framtid” och ”Kärleken är starkare än allt”.

– Den här familjen har gjort så stort intryck på hela Vingåker, säger Jasmin Lundblad, som är en av de som dragit igång protesterna.

– De hjälper en alltid, om man mår dåligt kan man alltid prata med dem. De är alltid där och det är helt fel familj att skicka ut eftersom de har bott här i fem år. Pappan är MS-sjuk och han kommer inte få några mediciner om han åker tillbaka till Irak, säger Jasmin Lundblad.

Dennis Pettersson är kompis med familjens söner och för honom kom utvisningsbeskedet som en chock.

– Ingen visste någonting. De har varit här i fem år, så det är sjukt dåligt att de kan skicka dem. De skickar ju inte dem till ett bättre ställe direkt. Vi kommer göra allt för att de ska få vara kvar, säger Dennis Pettersson.

Efter en stund kom personal från Migrationsverket ut på trappan.

– Vi har tagit emot fyra personer nu. Vi har pratat lite grann här inne om vad familjen kan göra i det här läget. Hur processen ser ut och deras möjligheter i det här, säger Ove Hammarlind, operativ chef på förvaret.

– Det här är en del utav den asylprocessen som Sverige har. Tyvärr så är det så, säger Ove Hammarlind.

Demonstranterna ropade saker som "ni är helt okänsliga", "det här är fel" och "det är helt hjärtlöst" till Migrationsverkets personal som kommit ut på trappan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista