Peter Fågelström, obduktionstekniker på Mälarsjukhuset. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.
P4 Sörmlands serie "Har vi tid med döden?"

Det händer med kroppen efter döden

8:05 min

Sverige utmärker sig som det land i världen som har längst tid mellan det att en människa dör och att kroppen begravs. Men när någon avlider påbörjas omedelbart en nedbrytningsprocess.

– Nedbrytningsprocessen sker även om den avlidne förvaras i ett kylrum på bårhuset, konstaterar Peter Fågelström, obduktionstekniker på Mälarsjukhuset.

Bårhuset på Mälarsjukhuset har plats för 57 kroppar i tre olika kylrum. Peter Fågelström är inte bara obduktionstekniker, han är också ansvarig för själva bårhuset. Han kan berätta exakt vad som händer med en människas kropp efter döden.

– Först sätter likstelheten in efter några timmar. Den håller sig kvar i ett par dagar, konstaterar han. Det gör att det inte händer så mycket med en kropp även om nedbrytningen så smått börjar direkt hjärtat slutar slå.

Om en kropp sedan får ligga några dagar utan att vara nedkyld så är det första tecknet på nedbrytning att magen skiftar färg.

– Det sker alltid på vänster sida eftersom det är där tjocktarmen ligger. Där finns det mycket bakterier, säger Peter Fågelström.

Andra tecken på nedbrytning är att blodådrorna skiftar färg från blått till mörkrött, brunt och till slut svart.

På bårhuset vid Mälarsjukhuset är temperaturen ungefär sex plusgrader.

– Men även i ett kylrum utsätts kropparna för nedbrytning även om processen går betydligt långsammare än i värme, avslutar Peter Fågelström.

Har vi tid med döden?

Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Reporter Urban Hedqvist om vad som händer när vi går bort.

#text=5137048#

#text=5140761#

#text=5141289#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista