Reglerna för sjukresor görs om. Foto: Per Thyrén/SR
Sörmland

Sjukreseregler görs om

Reglerna för sjukresor i Landstinget ska göras om. De nuvarande regler anses för krångliga och gamla. Nu ska de bli enklare för patienterna.

En av de stora förbättringarna, enligt landstinget, blir att de som genomför fler än åtta vård- tandvårdsbehandlingar under en sammanhängande fyraveckorsperiod också kommer att få reseersättning, både med egen bil, kollektivtrafik eller sjuktransport.

Patienter som inte kan få vård på sitt närmsta sjukhus inom vårdgarantiperioden ska få reseersättning för resa till ett annat sjukhus inom länet. Tidigare har detta bara gällt för vård utanför länsgränsen.

Nämnden för habilitering och hjälpmedel har även utrett möjligheterna att införa fria sjukresor med kollektivtrafik och införa sjukreselinjer. Men landstingsfullmäktige, som formellt beslutar i frågan, föreslås att just nu inte göra några förändringar och istället först invänta arbetet med att se över kollektivtrafiken inom Kollektivtrafikmyndigheten.

Förslaget om förändringarna inom sjukresor fattas slutgiltigt av landstingsfullmäktige den 12 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista