Safaa Said Sulayman har kom-jobb i ett storkök på Sundbyvägens förskola, men får inte fortsätta. Foto: Petra Levinson./Sveriges Radio.
Eskilstuna

Få i jobb efter kom-jobb

1:53 min

Två tredjedelar av de personer som fått så kallade kom-jobb i Eskilstuna har återvänt till försörjningsstödet när anställningen tagit slut. Det visar en genomgång som kommunen har gjort för P4 Sörmlands räkning.

Eskilstuna kommun har lagt 14,8 miljoner kronor på de så kallade kom-jobben, som infördes år 2010. Ett kom-jobb är en tillfällig anställning för arbetslösa som lever på försörjningsstöd och som får chans att jobba mellan sex och tio månader med riktig lön.

Kommunen har för P4 Sörmlands räkning följt upp 50 personer som avslutade sina kom-jobb under år 2010 och år 2011. 16 av dem har fått en egen försörjning - vilket kan betyda a-kassa, jobb eller studier. Resten, två tredjedelar, har återvänt till försörjningsstödet.

Men socialdemokraten Sarita Hotti, ordförande i Arbetsmarknads- och familjenämnden i Eskilstuna, är nöjd med resultatet.

– Det här handlar om personer som gått på försörjningsstöd väldigt, väldigt länge och som kanske inte ens varit ute på den svenska arbetsmarknaden. Tittar man på den gruppen är det här ett väldigt bra resultat, säger hon.

I ett storkök på Sundbyvägens förskola finns en av kommunens kom-jobbare, Safaa Said Sulayman. Han lagar mat, bakar bröd, dukar och diskar. Men snart avslutas hans anställning, och han har inget annat jobb på gång.

– Jag känner mig ledsen. Sitta hemma är inte bra, säger han.

Som P4 Sörmland berättade igår kan kom-jobben vara en metod att få in arbetslösa i a-kassan, något som kommunen tjänar på, eftersom det sänker kostnaderna för försörjningsstödet.

Dessutom får kommunen rabatt på lönekostnaden. Arbetsförmedlingen betalar hälften av lönekostnaderna i så kallat nystartsbidrag. Leif Nylund, chef för Arbetsförmedlingen i Eskilstuna, säger att alla som varit arbetslösa i mer än ett år kan få en subvention - och det har i princip alla kom-jobbare.

– Nystartsbidraget är tänkt som ett stöd till långtidsarbetslösa som kan få in en fot hos en arbetsgivare, där de förhoppningsvis kan fortsätta sedan, säger han.

Men få av kom-jobbarna får förlängt, eftersom de bara betraktas som extra assistenter. Kom-jobben får inte tränga undan ordinarie jobb.

I köket där Safaa Said Sulayman jobbar behövs egentligen bara två personer, med Safaa är de tre.

– Jag hoppades få stanna här men min chef sa till mig att det är svårt, berättar han.

Safaa Said Sulayman kommer få cirka 5 000 kronor i månaden från a-kassan när han slutar, men det täcker inte ens familjens hyra. Därför måste han gå med mössan i hand till socialen igen för att dryga ut inkomsten.

Kommunen, däremot, kan spara in flera tusenlappar genom att försörjningsstödet blir lägre.

Men socialdemokraten Sarita Hotti menar att övergången till a-kassan bara är en bonus för kommunen - det främsta målet med kom-jobben är att deltagarna ska hitta ett jobb så småningom. Även om få har gjort det hittills.

– Det primära att du får en erfarenhet och någon du kan använda som referens, säger hon.

Och trots att många kom-jobbare inte får förlängt tycker Leif Nylund på Arbetsförmedlingen ändå att det är värt att ge kommunen bidrag för anställningarna.

– Man bryter utanförskapet och därför vill vi ge lite stöd, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista