Läkare varnar för hjärtproblem under EM. På bilden Sebastian Larsson och Ola Toivonen i en träningslandskamp mot Island. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Eskilstuna

Risk för hjärtproblem under EM

Antalet patienter som söker för hjärtproblem brukar öka under stora sportevenemang. I samband med EM i fotboll säger Christer Magnusson, hjärtläkare på Mälarsjukhuset, att de som har problem med hjärtat ska tänka sig extra för under engagerade matcher.

Under fotbolls-VM 2006 fördes det statistik på sjukhusen i München över antalet hjärtinfarkter och andra akuta hjärtproblem. Varje dag innan matcherna fick sjukhusen in cirka 15 hjärtpatienter. Dagar då Tyskland spelade steg siffran till 43 hjärtpatienter.

– Jag vill inte lägga sordin på feststämningen, men man ska vara rädd om sitt hjärta. Är man medveten om att man har problem med hjärtat kan man tänka sig extra för under väldigt engagerade matcher, säger Christer Magnusson, hjärtläkare och verksamhetschef för medicinkliniken på Mälarsjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista