Jan-Erik Andersson tar landshövding Bo Könberg i hand vid utdelningen av Sörlandsmedaljen idag. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio
Eskilstuna

Tågivrare får Sörmlandsmedalj

1:18 min

Den sjätte Sörmlandsmedaljen delades idag ut på Mälardalens högskola av landshövding Bo Könberg. Den tilldelades tidigare kommunalrådet i Eskilstuna Jan-Erik Andersson.

Jan-Erik Andersson, som tidigare varit socialdemokratiskt kommunalråd i Eskilstuna och även näringslivschef, tilldelades utmärkelsen för sitt viktiga arbete för att tågsträckan Svealandsbanan mellan Eskilstuna och Stockholm skulle bli verklighet.

– Det är alltid roligt att bli uppmärksammad och få ett erkännande för någonting som man har gjort, säger Jan-Erik Andersson. Det som är roligt så här i efterhand är att satsningen var ifrågasatt något alldeles enormt.

Han berättar att många undrade om antalet resenärer verkligen skulle räcka till och om det skulle finnas tillräckligt med intresserade. Men idag ser situationen annorlunda ut.

– Idag skulle man behöva mer dubbelspår och fler tåg som kan gå på den här sträckan, säger Jan-Erik Andersson.

Jan-Erik Andersson var en av de drivande politikerna som trodde på järnvägens framtid, då många andra, enligt honom, ifrågasatte den. Efter en lång process i början av 90-talet så bestämdes det i alla fall att den skulle bli av, med pengar från både kommuner, län och staten. 1997 stod den klar.

Miljöfrågan var en viktig anledning till att han trodde på projektet, men också att den skulle bidra till att Eskilstuna och Sörmland skulle hamna mer i centrum, med närheten till Stockholm.

– Det har blivit en succé och det har betytt väldigt mycket för Eskilstuna och norra Sörmland. Vi har kommit i centrum och ligger väldigt bra till.

Sörmlandsmedaljen delas ut två gånger om året för att hedra personer med anknytning till Sörmland och som länsstyrelsen bedömer har gjort betydelsefulla insatser för länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista