Kristdemokraten Lotta Jonsson tycker att kom-jobben är ett dåligt alternativ för arbetslösa. Foto: Hans Anderson/SR Sörmland.
Eskilstuna

Hon vill ta bort kom-jobben

Allianspartierna i Eskilstuna vill ha bort de så kallade kom-jobben, kommunala anställningar för arbetslösa. Partierna anser att de inte leder till några jobb och att de berörda ändå blir föremål för någon form av bidrag.

Som P4 Sörmland rapporterat tidigare kan kommunen spara pengar genom att ge arbetslösa kortare anställningar, så att de sedan kan få a-kassa istället för försörjningsstöd.

Den borgerliga oppositionen i Eskilstuna har varit emot kom-jobben ända sedan starten, och menar att det bara är ett sätt att skyffla över folk i en annan bidragsform.

– Drömmen är ju att kunna få ett fortsatt arbete. Kom-jobben ger inte den konsekvensen, eftersom de flesta inte får en fortsatt anställning. Man får vara där sex eller tio månader och sedan övergår det i a-kassa, och då betalar staten istället, säger Lotta Jonsson, kristdemokrat i Arbetsmarknads- och familjenämnden i Eskilstuna.

Genom kom-jobben får långtidsarbetslösa jobberfarenhet och referenser och får jobba med riktig lön, istället för att gå på försörjningsstöd.

Men en bonus för kommunen är också att deltagarna får rätt till a-kassa efter anställningen och därigenom behöver mindre försörjningsstöd från kommunen.

– Egen försörjning är inte att komma ut i a-kassa eller en annan bidragsform, det är att komma ut i ett arbete så att jag kan försörja mig själv och min familj, säger Lotta Jonsson (KD).

Men för den som inte hittar nåt jobb kan a-kassa ofta vara bättre än försörjningsstöd. Dels slipper man gå med sina kvitton till socialen och redovisa sin privatekonomi. Dels får man oftare ta del av Arbetsförmedlingens program, visar forskning.

Idag är mindre än hälften av alla arbetslösa i Sverige inne i a-kassesystemet, vilkett betyder att många är hänvisade till kommunens försörjningsstöd trots att staten formellt sett har ansvar för arbetslösheten.

Sarita Hotti, ordförande i Arbetsmarknads- och familjenämnden menar att försörjningsstödet inte är tänkt för långtidsarbetslösa.

– Det är något man ska ha tillfälligt om man inte har någon försörjning från något annat system, men inte att man ska gå på försörjningsstöd år från år.

Arbetsmarknadsministern Hillevi Engström (M), har inga synpunkter på att kom-jobben kan vara ett sätt för kommunen att lämpa över kostnaden på staten. Hon tycker tvärtemot sina allianskollegor i Eskilstuna att kom-jobb är en bra åtgärd.

– Jag väljer att se att det är en möjlighet för människor att få ett arbete istället för att leva på bidrag, så jag tycker det är väldigt positivt.

Hillevi Engström ser inte heller några problem med att kommunerna får bära en allt större börda för arbetslösheten, utan menar att bidragsformer är av sekundär betydelse. 

– Det handlar om människor som vill arbeta och få en gemenskap. Det kan inte handla om bidrag eller ersättningar.

Men hur ser du på att kommunerna fått ta en allt större börda för arbetslösheten?

– Målsättningen måste vara att människor kommer i arbete och en a-kassa är en ersättning mellan arbeten. Det jag är missnöjd med är att många står långt från arbetsmarknaden.

Men du har inga problem med att två av tre står utan a-kassa?

– Som arbetsmarknadsminister är mitt största problem att människor har svårt att komma i jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista