Det är brist på patologer inom vården i Sörmland. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio
Sörmland

Stor brist på patologer

1:27 min

Det har det senaste året inte funnits tillräckligt med patologläkare i Sörmland. Läget är detsamma i hela landet, visar en undersökning som P4 Sörmland har gjort.

En patolog jobbar främst med att analysera förändringar i vävnader, celler eller organ. Det är en viktig uppgift i vårdkedjan eftersom det ger ett underlag för diagnos och behandling av exempelvis cancerpatienter.

Enligt landstingets egen bedömning är fem specialistläkare på heltid en rimlig lägstanivå, men sedan en patolog slutade för ett år sedan har man haft problem med underbemanning.

– Alla de schemapunkter vi måste belägga när vi är färre huvuden att sätta in där gör ju att tiden för diagnostik i mikroskåpet krymper, säger Christel Ottosson, en av de kämpar för att hinna med alla provanalyser.

Bristen på patologer är enorm i Sverige. Enligt en översyn beställd av regeringen skulle det behövas dubbelt så många patologer för att komma upp i våra grannländers nivå.

Det senaste året har bristen även märkts i Sörmland. Sedan en patologläkare valde att börja jobba i Västmanland har man bara tre färdiga specialister plus en ST-läkare anställda. Övriga utrymmet har fyllts upp av läkare på konsultbasis med kort framförhållning.

Den tuffa arbetssituationen gör att pressen är hård på läkarna som också får allt mer att göra när vetenskapen går framåt.

– I början räckte det med att man kunde få in elakartad eller godartad kategori, men idag analyserar vi många fler parametrar på varje prov som gör att patienterna kan få en skräddarsydd behandling, men det tar längre tid.

För Christel Ottosson har de förtätade arbetsdagarna varit en av orsakerna till att hon vid årsskiftet valde att gå ned till halvtid för att orka med.

-- Det är ett psykiskt krävande jobb där man ibland behöver mer utrymme för att arbete lite mindre för att orka i längden. Man står ju med folks framtid i sina händer lite grann och det känns tungt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista