Saabs reservdelslager i Nyköping. Foto: Sara Samuelsson/Sveriges Radio
nyköping

Saab Parts på god väg bli kinesiskt

Samma dag som Riksgälden tillkännagav att de är beredda att ta över reservdelsbolaget Saab Parts lade kinesiska Youngman ett nytt bud på Saabs konkursbo.

Bolaget tillbakavisar alla uppgifter om att man skulle vara ute ur leken tillkännagav att man lagt ett nytt högre bud på Saab som inkluderar Saab Parts.

--Vårt reviderade bud omfattar samtliga delar av Saabs konkursbon, inklusive reservdelsbolaget. Och vårt erbjudande innebär också att staten och Riksgälden får full kompensation för sin skuld i konkursen, det vill säga 2,2 miljarder kronor. Youngman har också tillhandahållit bevis på att pengarna finns tillgängliga, säger advokat Johan Nylén, talesperson för Youngman i Sverige.

Uppgifterna om att Youngman skulle vara ute ur leken tillbakavisas av Nylén.

--Snarare tvärtom. Youngman har nu accelererat ambitionen att få köpa Saab och starta produktionen så snart som möjligt. Vi har haft en löpande kontakt med konkursförvaltarna och hoppas nu komma in i en intensiv avtalsdiskussion.

Budet uppgår till drygt fyra miljarder kronor, vilket enligt Nylén är högre än det senaste.

--Youngman är ganska övertygade om att man har lagt det högsta budet, och i och med att man har visat att man har tillgång till pengarna så borde Youngman ligga bra till eftersom syftet är att borgenärerna ska få så mycket tillbaka som möjligt.

Saabs reservdelslager, Saab Parts i Nyköping, är inte försatt i konkurs, men ingår i moderbolaget Saab Automobiles konkursbo. När Bo Lundgren kallade till presskonferens på fredagen sade han att det vore bäst om förvaltarna lyckas sälja hela Saab Automobile i ett paket. Men aktierna i reservdelsbolaget är pantsatta hos Riksgälden och om en försäljning av bolaget inte kommer till stånd så kan alltså Riksgälden ta över. Att driva det vidare och sälja reservdelar kan vara ett sätt för staten att få tillbaka de pengar som lagts ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista