Nyköpings lasarett och Mälarsjukhuset har svårast att rekrytera semestervikarierande sjuksköterskor. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.
sörmland

Vårdförbundet kritisk till semesterläget

1:25 min

Vårdförbundet riktar stark kritik mot hur landstinget i Sörmland hanterar bristen på sjuksköterskor i sommar, när den ordinarie personalen går på semester.

För att få ihop det har landstinget tvingats organisera om i sista stund, medarbetare kan tillfälligt få byta arbetsplats, vissa verksamheter kan komma att slås ihop och personal har tillfrågats om att lägga om sin semester.

Ulla Jordán är ordförande för Vårdförbundet i Sörmland och hon är bekymrad.

– De första vikarierana kommer ju på måndag och vi står här nu och de vet inte hur de ska lösa sommaren, konstaterar hon.

Hon är orolig för att en del nu ska tvingas lägga om sin semester eller kanske korta den.

Vårdförbundet har fått signaler om att sjukskrivningar har ökat under våren och att personalen tycker att tempot redan är för högt.

Vi behöver verkligen vår semester i sommar, säger Ulla Jordán.

– Den här slutkörda personalen, problematiken med trötthet och att man funderar över om det här landstinget är där man vill jobba lever kvar under hela hösten sedan. Man kanske klarar det just nu, men man ska ju jobba ett helt år sedan, säger hon med tanke på semesterläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista