Sjön yngaren är en av många sörmlänska sjöar som är övergödd och inte klarar EU:s vattendirektiv till 2015. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Sörmland

Stort efterfrågan på vattenvårdspengar

Länsstyrelsen har fått ytterligare drygt två miljoner kronor av Havs- och Vattenmyndigheten för olika projekt som ska förbättra vattenkvaliteten i insjöar och hav.

Pengarna ska främst användas till konkreta åtgärder mot övergödning.

Behovet av att genomföra konkreta åtgärder för att minska övergödningen, säger Lars Juhlin, projektledare på Länsstyrelsen. Bara i år skulle Sörmland behöva ytterligare 13 miljoner kronor för att kunna finansiera de 24 projektförslag som kommit in, säger Lars Juhlin.

Hittills i år har Länsstyrelsen fördelat 2,4 miljoner kronor till Kiladalens vattenvårdsförening och en ideell sammanslutning i Sjösa för strukturkalkning av åkermark, till Oxelö Energi för en tömningsstation för båtlatrin, till Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund för en fosforfälla och till Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund för att ta fram en plan för fysisk restaurering av Långsjön öster om Tunaberg.

Länsstyrelsen håller nu på att fördela de kvarvarande pengarna av årets tilldelning och räknar med att ha fattat de sista besluten innan midsommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista